'Svi se izvlače na covid-epidemiju, a epidemija droge krenula je još 2016.'

Datum objave: 21.04.2022   Broj čitanja: 1315
O epidemiji droge u Hrvatskoj koji je svake godine u porastu za N1 govorio je psihijatar i stručnjak za liječenje ovisnosti dr. Slavko Sakoman.
'Svi se izvlače na covid-epidemiju, a epidemija droge krenula je još 2016.'


Ispričao je slučaj koji se dogodio nedavno u Zagrebu. Djevojka (15) nakon tuluma se nije vratila kući pa s njezini roditelji pozvali policiju.

Djevojku su pronašli poslijepodne kako spava u autobusu, a test je pokazao da je bila pozitivna na čak pet različitih vrsta droga – od heroina do kokaina.

- Neshvatljivo mi je da političari šute o tome, da ne shvaćaju ozbiljno posljedice toga što tone droga završe u organizmu mladih osoba - rekao je.

- Svi se izvlače na covid-epidemiju i da je ona pogoršala mentalno zdravlje i potražnju za psihoaktivnim sredstvima i to je točno. Međutim, nagli porast potrošnje droga krenuo je 2016. godine. Dakle, četiri godine prije epidemije.

Trend zlouporabe droga raste, a u 2019. i u 2020. je trend bio još brži. Prema podacima HZJZ-a, 2020. godina bila je godina u kojoj je Zagreb skočio gotovo na prva mjesta konzumacije četiri droge – kokaina, ecstasyja, amfetamina i kanabisa. Zagreb je po tome pri samom vrhu od 82 europska grada - rekao je.

Tvrdi da porastom konzumacije droge porasli su i prihodi organiziranog kriminala.

Smatra i kako je nevjerojatno da su se među političkim temama i međunarodnim problemima izgubila djeca i mladi. 

- To kao da je to nekakvo sporedno pitanje koje će doći na red tek kad oni odrastu - rekao je.

Govoreći o tome zašto je porast konzumacije droge sporedna tema u politici i medijima, Sakoman kaže da to pitanje u politici nitko ozbiljno ne shvaća, iako on godinama na to upozorava.

- Nitko ne razumije što znači strpati u mozgove naših mladih na tone droge u posljednjih pet do šest godina. Radi se o desecima tisuća mladih koji su kontaminirani drogama, ali i ljudima koji imaju vlastitu djecu.

Čak je i nekoliko liječničkih obitelji gdje su roditelji na kokainu zabrijali, postali čudni, obitelji su destabilizirane. Radi se o izuzetno ozbiljnom pitanju, što je dodatno grozno pitanje za našu demografiju - kazao je dr. Sakoman.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO