Američki vojnici obučavaju Ukrajinske za upravljanje dronovima ubojicama

Datum objave: 07.04.2022   Broj čitanja: 1373
Američki predsjednik Joe Biden najavio je 16. ožujka pošiljku sa sto takvih dronova "kamikaza" koji eksplodiraju u dodiru s metom.
Američki vojnici obučavaju Ukrajinske za upravljanje dronovima ubojicama

 

Manja skupina ukrajinskih vojnika koja je u Sjedinjenim Državama bila prije ruske invazije na Ukrajinu, obučava se za upravljanje bespilotnim letjelicama za ubijanje Switchblade koje Washington šalje Kijevu, priopćio je Pentagon u srijedu.

 

"Veoma mali broj ukrajinskih vojnika (...) bio je u SAD-u od jeseni, puno prije invazije, radi vojne obuke", rekao je novinarima glasnogovornik američkog ministarstva obrane John Kirby.

 

"Iskoristili smo činjenicu da su već bili u zemlji kako bismo ih u nekoliko dana obučili za upravljanje Switchbladeom", dodao je, istaknuvši da po povratku u domovinu mogu "obučavati druge ukrajinske vojnike".

 

 

Po riječima visokog dužnosnika Pentagona koji je htio ostati anoniman, riječ je o "manje od desetak" ukrajinskih vojnika, koji se "uskoro trebaju vratiti u Ukrajinu", dodao je. 

 

Dan ranije, na saslušanju u Kongresu ministar obrane Lloyd Austin rekao je da SAD izvan Ukrajine obučava ukrajinske vojnike za upravljanje oružjem koje im Washington šalje kao vojnu pomoć.

 

"Neki se obučavaju ovdje, u SAD-u", dodao je načelnik združenog stožera, general Mark Milley, bez drugih potankosti.

 

Američki predsjednik Joe Biden najavio je 16. ožujka pošiljku sa sto takvih dronova "kamikaza" koji eksplodiraju u dodiru s metom. Manji model koristi se za uništavanje lakših oklopnih vozila, a veći može probiti oklop teških tenkova.

 

"Početkom tjedna su stigli na ukrajinsku granicu", istaknuo je Kirby, dajući do znanja da bi drugi dronovi mogli biti dio sljedeće pošiljke vojne pomoći.

 

"Vrlo skoro će stići u Ukrajinu, ako već nisu", dodao je.

 

Rusko granatiranje se pojačalo na jugu i na istoku Ukrajine, kamo će Rusija, kako je najavila, usmjeriti svoju ofenzivu, ali "nismo utvrdili znatniji dolazak snaga i tehnike u Donbas", istaknuo je.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO