Ukrajinskim vojnicima preporučeno ograničeno korištenje mobitela, ostavljanje SIM kartica doma... evo zašto

Datum objave: 31.03.2022   Broj čitanja: 1622
Ukrajinski vojnici opisali su opasnosti korištenja mobitela na prvoj crti bojišnice prilikom sukoba s ruskim separatistima posljednjih godina.
Ukrajinskim vojnicima preporučeno ograničeno korištenje mobitela, ostavljanje SIM kartica doma... evo zašto


"Kada čujete dron, imate oko pet sekundi za napuštanje pozicije i bježanje. Raketa će letjeti toliko brzo", piše Sky, dodajući kako novi dokazi upućuju na to da se mobilne mreže koriste kao ratno sredstvo jer obje strane prate telefone vojnika.

Sky je, također, objasnio kako se telefoni prate na bojnome polju. Uređaje smještene unutar dronova i kamiona šalju na bojišnicu kako bi pokupili signale obližnjih telefona. Simulatori potom prevare telefone kako bi se povezali na te uređaje, nakon čega mjere signale. Konačnom analizom jačine signala moguće je otkriti gdje se telefoni nalazi, pa na to mjesto usmjeriti granatiranje.

Moguće je i drugim sustavima izravno identificirati lokaciju telefona, i to pristupom GPS sustavu telefona. Sky ističe kako upotrebom bilo koje metode neprijateljska vojska prima poprilično točnu lokaciju korištenja telefona.

Navode kako ukrajinska vojska zna da Rusi koriste sustav Leer-3, koji se sastoji od dvije bespilotne letjelice i zapovjednog kamiona, kao sredstvo lociranja njihovih snaga. Tim je sustavom moguće prepoznati više od dvije tisuće telefona na određenom području.

Vjeruje se da ukrajinska strana koristi sličnu tehnologiju. Sky podsjeća kako su američki dužnosnici sredinom ožujka za New York Times kazali kako je najmanje jedan ruski general ubijen nakon što su ukrajinski obavještajci primili njegov mobilni telefonski poziv. S obzirom na to, ukrajinska je vojska izdala savjete svojim vojnicima u borbi protiv ruskih separatista u regiji Donbas.

Primjerice, preporučuju im ostavljanje vlastite SIM kartice kod kuće, nabavljanje nove u ratnoj zoni, telefoniranje na više stotina metara od vojnog odreda, udaljavanje u prisustvu naoružanog suborca, telefoniranje u mjestima s civilima i nedavno oslobođenim mjestima, držanje telefona isključenog pa čak i oprez prilikom suradnje s lokalnim stanovništvom jer ono, možda, surađuje s ruskom stranom.

Sustavi za lociranje telefona, dodaje Sky, mogu se koristiti i za presretanje komunikacije. Ističu kako je ukrajinska mreža i dalje široko rasprostranjena, što je možda razlog ne osobito velikog napada Rusije na telekomunikacijsku infrastrukturu.

John Scott Railton, viši istraživač na Sveučilištu u Torontu, kazao je kako korištenje osnovnog operativnog sustava telefona može dovesti do neprijateljskog hakiranja. Najbolje rješenje, prema tome, jest izvaditi bateriju.

Kao jednu od opasnosti zbog koje se mobiteli koriste Sky navodi dosadu. Navode pritom razgovor s vojnicima na bojišnici u Donbasu 2017. godine. Unatoč upozorenjima i svjesnosti opasnosti, jedan od vojnika rekao je kako zbog dugog sjedenja na položaju, danima pa i tjednima, trebaju nešto čime će skrenuti misli. Tada koriste mobitel.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO