Nizozemska pozvala građane da štede, Njemačka objavila prvi stupanj pripravnosti

Datum objave: 30.03.2022   Broj čitanja: 1654
Nizozemska vlada sprema se pozvati građane da troše manje plina, ali još ne namjerava slijediti primjer Njemačke i aktivirati plan opskrbe u slučaju krize, izjavio je glasnogovornik ministarstva gospodarstva.
Nizozemska pozvala građane da štede, Njemačka objavila prvi stupanj pripravnosti

 

Nizozemska uvozi gotovo 20 posto prirodnog plina iz Rusije i traži alternativne izvore nakon invazije Moskve na Ukrajinu 24. veljače.

"Analizirali smo naš plan sigurne opskrbe plinom, s obzirom na njemačku odluku, i nećemo ga aktivirati. Povući ćemo taj potez samo u slučaju stvarne fizičke nestašice ili akutne prijetnje nestašice", rekao je za Reuters glasnogovornik ministarstva gospodarstva Tim van Dijk.

 

Nizozemska prati situaciju iz dana u dan i odlučila je ovog vikenda pokrenuti kampanju i pozvati građane da smanje upotrebu plina, dodao je Van Dijk.

"To nije odgovor na današnje njemačke mjere, ali je, naravno, povezano sa situacijom u Ukrajini", rekao je glasnogovornik nizozemskog ministarstva gospodarstva, najavivši da će u kampanji naglasiti da će, što manje plina troše, manje morati uvoziti", prenosi HINA.

Njemačka je danas objavila prvi stupanj pripravnosti za moguću krizu u opskrbi plinom, poručivši građanima i kompanijama da smanje potrošnju jer je Rusija nagovijestila obustavu isporuka ako se plin ne bude plaćao u rubljima.

Nedostaje još jedna zemlja za proglašenje krize

Unatoč strogim sankcijama koje je EU uvela Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, ruski plin i dalje stiže u Europu, ali Rusija je prošlog tjedna najavila da će ga "neprijateljske zemlje" plaćati u rubljima, a ne u eurima i dolarima.

Ruska središnja banka i ministarstvo financija trebali bi pojedinosti mehanizma plaćanja objaviti u četvrtak.

Ako još jedna zemlja EU objavi izvanredno stanje u opskrbi, bit će ispunjeni uvjeti za objavu krize na razini cijele Unije, napominje Reuters.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO