Nekad trgovačka razmjena danas izložba livanjske vune u Splitu

Datum objave: 18.03.2022   Broj čitanja: 2601
Izložba tradicijskih predmeta i postupaka obrade vune u organizaciji Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno u četvrtak je otvorena u Etnografskom muzeju u Splitu.
Nekad trgovačka razmjena danas izložba livanjske vune u Splitu

 

Pozdravnu riječ okupljenima uputio je ravnatelj Etnografskog muzeja Silvio Braica i ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno Dražena Džeko.

 

O izložbi je govorila autorica izložbe Jela Duvnjak, koja je istaknula kulturno-povijesne veze Livna i Splita te međusobne prožimanje različitih kultura Mediterana i dinarskog područja.

 

''Vuna koja je predmetom izložbe nekada je bila predmetom trgovine između ovih gradova'', kazala je Duvnjak. Ona je podsjetila da se u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica čuva najstariji vuneni plašt u Europi, koji potječe iz ranobrončanog doba, i koji ujedno predstavlja praoblik dinarskog vunenog ogrtača koji je na izložbi s nazivom biljac ili čobansko ćebe.

 

- Izložbom nastojimo pokazati da tradicija treba i može biti uključena u strategiju razvoja i turizma i gospodarstva. Stoga je promicanje tradicijskih vrijednosti jedan od zadataka muzeja koji se na primjeru vune kao sirovine nalaze tisućama godina unatrag, a kojoj prijeti potpuno izumiranje s obzirom da je stočarstvo kao gospodarska grana u stalnom opadanju a vuna neiskorištena sirovina - istaknula je Duvnjak. 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO