Dron pripadao Ukrajincima, bomba je trebala biti aktivirana na ruskim položajima

Datum objave: 15.03.2022   Broj čitanja: 2388
Nacional je od izvora bliskog Ministarstvu obrane saznao da je utvrđeno da dron koji se koncem prošlog tjedna srušio u neposrednoj blizini Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu pripada ukrajinskim vojnim snagama
Dron pripadao Ukrajincima, bomba je trebala biti aktivirana na ruskim položajima


... te da je imao bombu koja je bila namijenjena za aktivaciju na ruskim položajima u Ukrajini. Isti izvor Nacionalu je otkrio da je izvjesno kako se bespilotna letjelica otela kontroli te je umjesto na ruskim položajima u Ukrajini završila u Zagrebu, gdje je pala kada je ostala bez goriva. Ostaje nepoznato je li se letjelica otela kontroli zbog ljudske pogreške ili je došlo do tehničke greške na letjelici, zbog koje je i završila u Zagrebu.

Ovo otkriće pokazuje koliko je bilo opasno kad je državni vrh razgledavao mjesto na kojem je letjelicapala u četvrtak i u subotu se naslikavao ispred višemetarskog kratera u kojem se mogla nalaziti i neaktivirana eksplozivna naprava. To postavlja pitanje odgovornosti osiguranja visokih državnih dužnosnika koje je radilo procjenu koliko je sigurno bilo za državni vrh na čelu s premijerom da u subotu dođe do zagrebačkog Jaruna i mjesta pada drona.

Postojanje eksplozivne naprave u ponedjeljak navečer je potvrdio i premijer Andrej Plenković koji je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a izjavio da je ministar obrane Mario Banožić ispravno izvijestio javnost kada je u pitanju aviobomba koja se nalazila na letjelici. Plenković je u ponedjeljak navečer izjavio:

“Da, točno je ono što je rekao Banožić. Na letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe. Nakon što se ovo dogodilo u četvrtak, ja sam već u petak razgovarao s Macronom. Oni su iskazali spremnost da nam francuski avioni pomognu u nadgledanju našeg zračnog prostora. Nakon toga je francuski avion preletio hrvatsko nebo, a to će učiniti opet. Ja ću sutra posjetiti taj francuski nosač aviona koji je u Jadranu, kod Dubrovnika. Razgovaramo i s SAD-om, da vidimo kako nam oni mogu pomoći. Očekujemo prijedloge vojske, Ministarstva obrane, za unaprjeđenje zaštite hrvatskog prostora.”

Premijer je rekao i da još uvijek nedostaje niz važnih informacija o srušenoj letjelici, odnosno da se ne zna tko je, zašto i kako poslao bombu te da su poduzete sve mjere osiguranja prilikom njegova posjeta mjestu nesreće. Za kraj je premijer još dodao:

“Je li bomba eksplodirala ili nije, ocijenit će stručnjaci. U svakom slučaju, sve što ste čuli od Banožića, nije bilo krivo. Budući da još traje istraga, stručnjaci su bili jasni i unisoni. Oni će vas upoznati sa svim detaljima. Prilikom pada te letjelice došlo je do eksplozije.”

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO