Bevanda blokirao izgradnju mosta, zbog milijun i pol KM RTV-u Herceg Bosne

Datum objave: 15.03.2022   Broj čitanja: 2665
Za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na lokaciji Hum-Šćepan Polje postoji sporazum s Crnom Gorom i osiguran je novac, ali je "zapelo" jer se skoro godinu čeka mišljenje Ministarstva financija i trezora Bosne i Hercegovine o ovom projektu.
Bevanda blokirao izgradnju mosta, zbog milijun i pol KM RTV-u Herceg Bosne

 

Potvrdivši ovo, ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović (SNSD) nam je kazao da je, prema njegovim informacijama, mišljenje urađeno i pozitivno je, ali "stoji" u Ministarstvu financija i trezora.

Nije mu poznato zašto, ali je odgovorio da je i on čuo navode da je razlog to što od prihoda Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine još nisu data sredstva za RTV Herceg-Bosne, na čemu insistira i HDZ BiH, iz kojeg dolazi ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, piše Faktor.

- Postoje ti neki navodi, ali nije da ja ne dam novac od prihoda RAK-a. Odluka o raspodjeli prihoda je pripremljena prije pola godine, ali nismo dobili još mišljenje Vijeća za državnu pomoć. Urgirali smo četiri-pet puta. To smo rekli i Bevandi – rekao je Mitrović.

Dodao je da su na kraju uputili odluku o raspodjeli viška prihoda RAK-a u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bez mišljenja Vijeća za državnu pomoć.

- Oni nisu ispoštovali rok, a sva druga mišljenja imamo – kazao je Mitrović.

Mitrović je kazao da je predviđeno da za RTV Herceg-Bosne, koja nije javni servis, ide oko 1,5 milijuna KM, a ostatak novca ide za javne servise u Bosni i Hercegovini, i to za RTRS više od dva milijuna KM, a za FTV i BHRT po skoro dva milijuna KM.

Mitrović je rekao da su "oni tražili" sredstva za RTV Herceg-Bosne, odnosno "Bevanda, ljudi iz hrvatskog političkog vrha".

Na pitanje kako komentira takva uvjetovanja, Mitrović je odgovorio da ne može to komentirati.

- Tako funkcionira u BiH – dodao je ministar.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO