Hassan Haidar Diab: Stvara se novi svjetski poredak. Biden je jedan od najvećih krivaca

Datum objave: 24.02.2022   Broj čitanja: 1708
Vanjskopolitički novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab gostovao je u specijalnoj emisiji ''Rat za Ukrajinu'', gdje je komentirao aktualne političke događaje.
Hassan Haidar Diab: Stvara se novi svjetski poredak. Biden je jedan od najvećih krivaca

 

Na pitanje jesu li temeljne vrijednosti Europe na testu, poznati novinar se složio.

– Europa je tu zapravo pokazala koliko je slaba. Bili smo uvjereni da je snažna i moćna, no pali smo na testu i pokazali koliko smo ustvari razjedinjeni i slabi. Velika Britanija ima jedan čudan odnos prema svim tim zemljama. Njemačka me jako razočarala, a i Macron. Francuska i Njemačka mogle su spriječiti ono što se danas dogodilo jer imaju moć i snagu. S druge strane, imaju i prijateljstvo s Vladimirom Putinom.

Smatra da su mogli razgovarati s Putinom te da je ruski predsjednik jedino tražio jamstvo da se NATO neće širiti.

– Nije dobio nikakvo jamstvo. Francuska i Njemačka nisu mogle utjecati na Sjedinjene Države koje vode glavnu riječ. Stvara se novi svjetski poredak u kojem bi SAD trebao biti vodeći. Moje je mišljenje da je Biden jedan od najvećih krivaca za ovo što se događa u Ukrajini. Rusi su prije mjesec dana poslali pismo u kojem su tražili jamstvo da se osjećaju sigurnima. Kakav su odgovor dobili? Nikakav.

Napominje da je Ukrajina žrtva, ali da to nije rat između Ukrajine i Rusije već je u neku ruku rat između Sjedinjenih država i Rusije.

– Mislimo li da će oko mira pregovarati Zelenski i Putin ili Joe Biden i Putin, odnosno američki ministar vanjskih poslova s ruskim ministrom vanjskih poslova? Iz Ukrajine će doći samo promatrači koji će klimati glavom. Mi pričamo samo o tome kako je Putin krenuo u rat, ali ne i o posljedicama toga. Ja nisam rusofil i mislim da je ovo što radi Putin grozno, ali zašto uvijek moramo prikazati Putina kao najvećeg zločinca, a prešućujemo što radi SAD – ističe Haidar Diab.

Smatra da je problem što se gleda isključivo subjektivno, a ne objektivno.

– Ukrajinci će platiti najveći ceh. Njihova domovina bit će razorena. Mnogo će pasti žrtava. Danas je prvi dan, ali mi ne znamo koje su Putinove namjere. Činjenica je da Putin smatra Ukrajinu ruskom.

Uvjeren je da Ukrajina nikad neće postati članica Europske unije. Stava je da ni SAD ni Europska unija neće intervenirati u Ukrajini.

– Ovaj rat u Ukrajini bit će katastrofa u Europskoj uniji. Cijena plina je porasla. Koliko će Europska unija imati štete i to nakon korone. SAD ima svoje zalihe energenata. Oni neće osjetiti ovo kao Europska unija. Moramo li mi zbog nekakvih sukoba platiti cijenu?

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO