Tragično! Pored vlastitih izvora u BiH uvezena voda u vrijednosti 185 milijuna maraka!

Datum objave: 21.02.2022   Broj čitanja: 861
Ipak je relativno jednostavno smanjiti ovaj uvoz ako naši građani shvate da kupovinom domaće vode pomažu i samim sebi, a ne gube ništa na kvalitetu.
Tragično! Pored vlastitih izvora u BiH uvezena voda u vrijednosti 185 milijuna maraka!

 

Na uvoz vode tijekom prošle godine potrošili smo čak 185 milijuna maraka, čime smo srušili dosadašnje višegodišnje rekorde, pokazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

 

Kako je za "Nezavisne novine" potvrđeno iz UNO BiH, godinu ranije smo uvezli znatno manje vode, odnosno u vrijednosti od 146.096.883 marke, a 2019. godine 171.176.101 KM.

 

Stručnjaci ističu kako je jedan od razloga ovih brojki i opći trend rasta cijena, pa je, kako kažu, očekivano vrijednost iste količine veća, ali je, naglašavaju, svejedno ovaj podatak poražavajući jer turizam se još nije vratio na pretpandemijsku razinu i to znači da su kupci ove uvezene vode dominantno naši građani.

 

"Ni ljetna sezona nije bila tako izvanredno duga i sušna da objasni znatno povećanje ukupne potrošnje vode. Jednostavno se nastavlja potpuno besmislen odliv novca iz BiH za uvozne proizvode za koje imamo domaću alternativu više ili barem jednake kvalitete, a voda je vjerojatno najekstremniji primjer", rekao je za "Nezavisne novine" ekonomski analitičar Igor Gavran.

 

Prema njegovim riječima, iako stalna marketinška kampanja, promocija i kanali prodaje olakšavaju plasman uvozne vode, ipak je relativno jednostavno smanjiti ovaj uvoz ako naši građani shvate da kupovinom domaće vode pomažu i samim sebi, a ne gube ništa na kvaliteti.

 

"Naravno, podrška domaćoj proizvodnji, poboljšanje uvjeta poslovanja i sve ostale mjere podrške, koje vlasti ne pružaju, bi mogle pomoći, ali na kraju potrošač sam odlučuje koji će proizvod kupiti i nikakve mjere nisu dovoljne ako će on opet izabrati stranu vodu umjesto domaće", pojasnio je Gavran.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO