Matica hrvatska: Materinski jezik nije samo puki znak

Datum objave: 21.02.2022   Broj čitanja: 484
Materinski jezik nije samo puki znak, on je mnogo više i dublje od toga, istaknuli su iz Matice hrvatska u izjavi u povodu Međunarodnoga dana materinskoga jezika, podsjetivši pritom na Matoševe misli iz feljtona "Lijepa naša domovina".
Matica hrvatska: Materinski jezik nije samo puki znak

 

"Dan materinskoga jezika slavi se kao jedan od najvažnijih simbola kulturnog identiteta osoba i naroda, njegovanja različitosti i višejezičnosti", ističu iz Matice hrvatske.

 

Podsjeća da je hrvatski jezik danas međunarodno priznat jezik pod svojim nacionalnim imenom te uveden kao 24. službeni jezik Europske unije.

 

"Materinski jezik nije samo puki znak, on je mnogo više i dublje od toga", ističe Matica, podsjećajući na Matoševe misli iz 1910. godine:

 

"Jer i jezik je produkat naše zemlje kao mi, kao savski šljunak ili bjelolist i pjenišnik hrvatske Alpe. Hrvatski jezik je proizvod odnošaja Hrvata prama Hrvatskoj, prama hrvatskoj prirodi, prama polju, gori, šumi i zraku, prama našim cvjetićima i našim tihim planetima što 'kolo vode' kod Preradovića, i zato naš jezik ima sve posebne boje, zvukove, oblike i osebine naše zemlje: buran kao senjska bura, mekan kao dvojnice, zanijet kao procvjetala grana ružmarina, tužan kao kraška pustolina, veseo kao tambura i dubok kao mrak naših šuma i tragika našeg mora. Samo lijepa naša domovina mogaše stvoriti ljepotu divnog našeg jezika, divotu naših riječi krasnih kao naši otoci, 'lijepi vrti morem plivajući", prenosi Hina.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO