U Danima pobijenih franjevaca, Puljić se prisjetio 'mučenika' Perića, Komarice i svog prezimenjaka...

Datum objave: 16.02.2022   Broj čitanja: 1417
Svetim misnim slavljem u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru 14. veljače obilježena je godišnjica pobijenih fratara ali i vjernika Grada Mostara i okolice koji su žrtve II. svjetskog rata te rata i poraća Domovinskog rata.
U Danima pobijenih franjevaca, Puljić  se prisjetio 'mučenika' Perića, Komarice i svog prezimenjaka...

 

Među stradalim franjevcima bili su fra Leo Petrović, fra Jozo Bencun, fra Rafo Prusina, fra Bernardin Smoljan, fra Grgo Vasilj, fra Kažimir Bebek i fra Nenad Pehar koje su na Svetog Valentina 1945. partizani odveli na Neretvu, ubili i bacili u vodu.

Tjedan ranije Hercegovina se u Širokom Brijegu prisjećala se ubijenih franjevaca, mučenika. Ukupno ih je 66 palo kao žrtva zloglasnog, komunističkog režima.

Ovog tjedna održavala se zajednička sjednica biskupa Hrvatske i BiH. Uz stalno naricanje nad sudbinom hrvatskog naroda u BiH, za kojeg se od strane političkog vrha uglavnom ništa konkretno ne čini da ostane i da se spasi na tisućljetnim ognjištima, biskupi su neizravno pozvali da se glasuje za HDZ BiH na idućim izborima, bez spominjanja odgovornosti te stranke za političke neuspjehe, a naravno nisu spomenuli ni svoju odgovornost s obzirom na sve nevolje koje su priredili franjevačkim župama, osobito u vremenu Ratka Perića, a nema nekih znakova da će se situacija mijenjati i u vremenu Petra Palića, od kojeg su vjernici očekivali barem nadu u bolje sutra, da će mijenjati svijest i o biskupima u Hercegovini koji nisu na dobrom glasu i o političarima koji desetljećima opstaju na istoj priči, dok Hrvata nestaje, piše portal Otpor.media.

Uz sve to, umjesto da se prisjeti pobijenih franjevaca, 66 ih je bilo, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi u katedrali u Mostaru pričao je o mučeništvu biskupa Ratka Perića i biskupa Franje Komarice, te kardinala Vinka Puljića. Koliko je poznato, oni se dobro osjećaju, živi su i zdravi, a ni dlaka im nije pala s glave u svom tom “mučeništvu”, dok su oni koji su upozoravali na njihove pogreške, ili mrtvi ili žestoko kažnjeni.

Citirat ćemo za kraj fra Danka Perutinu koji je predvodio misu za pobijene franjevce i žrtve zloglasnog režima u Mostaru. “Zavjet šutnje je na snazi jer su sinovi zločinaca i dalje živi, neki su čak na vodećim funkcijama.”

Hoće li se Hercegovina, odnosno hrvatski narod u BiH ikad osloboditi tog zavjeta šutnje, tih zločinaca i njihovih nasljednika, dobro je pitanje. Nažalost, zasad nema naznaka promjenama, odnosno dok god bogatstvo ide ispred Boga, a u više slučajeva u Hercegovini tako se postupalo u svim profesijama koje mogu utjecati na društvo, u zemlji Humskoj, kako napisa blagopokojni fra Vendelin Karačić, nema mirna plova…


Otpor.media

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO