Grude: Služena misa za viteza Karolja Jelascika

Datum objave: 07.02.2022   Broj čitanja: 3488
Grude ne zaboravljaju svoje heroje.
Grude: Služena misa za viteza Karolja Jelascika


Jutros su branitelji HVO-a u 7.00 sati došli u crkvu Svete Kate u Grudama na misu za svog suborca viteza Karolja Jelascika, povodom njegove obljetnice smrti.


Nakon svete misu suborci su se zaputili na grob heroja Domovinskog rata, gdje su predvođeni fra Stankom Pavlovićem molili za dušu dragog nam pokojnika, rođenog Mađara koji je branio hrvatska područja i borio se za hrvatsku slobodu, napustivši ovaj svijet kao hrvatski vitez.

 

Uoči mise zadušnice prošli tjedan je u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a "General Blago Zadro" Grude urađena adaptacija grobnice Karolja Jelascika u groblju Gomilice u Grudama.

Karolj Jelascik rođen je 1971. godine u Paliću kod Subotice. U rujnu 1991. godine bježi iz JNA kako bi izbjegao produžetak vojne službe. Kada je došao doma, čekao ga je mobilizacijski poziv JNA, te u tom trenutku odlučuje sa svojih dvanaest poznanika pobjeći u Republiku Hrvatsku gdje stupa u postrojbe Osječke brigade HV-a. Tu ostaje 2-3 mjeseca, zatim prelazi u Internacionalnu brigadu gdje prolazi specijalnu obuku do travnja '92.


Po smirivanju ratnih operacija na tim prostorima, Karolj dolazi u Hercegovinu gdje 7. svibnja dragovoljno prelazi u grudske postrojbe HVO-a. S grudskim postrojbama prolazi terene Krivodola, Ševaš Njiva, Gubavice, Ravna, Čerovice…


Odlikovao se velikom hrabrošću na terenima, a svojom specijalnošću kao inženjerac i izviđač, obavljao je najstručnije i najteže zadatke. Poginuo je 7. veljače 1993. u Golim Brdima u obilasku terena na prvoj borbenoj crti. Od tog trenutka Karolj više nije smatran Mađarom, nego hrvatskim vitezom koji je svoj život položio na oltar hrvatske domovine, pišu Grude.com. Pokopan je na grudskom groblju Gomilice. Svake godine u grudskoj crkvi Svete Kate, na obljetnicu bude služena misa za pokojnog Karolja, kao mala zahvala za njegovo djelo i njegovu žrtvu.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • DRAGOVOLJAC07.02.2022 13:52 sati
    NEKA MU JE VJECNA SLAVA I HVALA.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO