Stipe Pleić se vratio u Hercegovinu iz Njemačke: Tamo nisam bio sretan, a zarađivao sam u danu koliko ovdje za mjesec

Datum objave: 31.01.2022   Broj čitanja: 1027
Ragnar Kavurson nije ime novog lika u predstojećem novom izdanju popularne dramsko-povijesne serije "Vikinzi", već alter ego Hercegovca iz Tomislavgrada, Stipe Pleića.
Stipe Pleić se vratio u Hercegovinu iz Njemačke: Tamo nisam bio sretan, a zarađivao sam u danu koliko ovdje za mjesec

 

Nakon niza godina provedenih na njemačkim gradilištima, odlučio se vratiti u svoj rodni kraj. "U jednom danu zarađivao sam u Njemačkoj kao u mjesec dana ovdje. Ali nisam tamo bio sretan", kazao je povratnik u staru kamenu kuću u Tomislavgradu 57-godišnjak.

Kad se vratio u Bosnu i Hercegovinu, Stipe je napokon imao nečeg čega mu je često nedostajalo - slobodnog vremena. U slobodno je vrijeme počeo intenzivno pratiti seriju "Vikinzi", pa postao fasciniran običajima i vještinama prikazanim u seriji. "Gledao sam seriju, vidio Ragnarovu sjekiru, svidjela mi se i odlučio sam napraviti takvu", kazao je Stipe, koji je preuzeo i novi identitet.

Osim izrade sjekira, obilježavanja doma nordijskim elementima poput štitova i strijela, Pleić je počeo nositi posebne tunike u skladu s prepoznatljivim frizurama i bradama. Odlučio je i da će se zvati Ragnar Kavurson. Kavurson je bio osmanski naziv za Tomislavgrad, a istovremeno je i prijevod riječi "nevaljao".

Stipe je kroz godine izradio na desetke sjekira i drugih predmeta ukrašenih rezovima s nordijskim i slavenskim motivima. "U svakoj ovoj sjekiri je dio mene", kaže hercegovački Ragnar.

Sjekire i druge predmete često poklanja, a neke je uspio prodati i za tristo eura po komadu. Osim što ih izrađuje, voli vježbati gađanje sjekirom u sridu, što ga silno zabavlja. Volio bi organizirati prvo bosansko natjecanje u bacanju sjekire, kao i izgraditi čitavo malo vikinško selo za turiste.

Ali za početak će svima ponosno pokazivati i svoj čamac, također izrađen po uzoru na one iz omiljene mu serije, piše Jutarnji list.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO