BiH snima više od 200 dronova, imaju potvrdu...

Datum objave: 24.01.2022   Broj čitanja: 1350
Više od 200 dronova, za koje je izdana potvrda na osnovu zahtjeva koji podnose vlasnici, trenutno je u evidenciji Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA).
BiH snima više od 200 dronova, imaju potvrdu...

 

Potvrđeno je to za Nezavisne novine iz BHDCA, odakle ističu kako su, na osnovu podataka kojim raspolažu, dronovi koji se danas koriste namijenjeni za sve tri kategorije - nekomercijalne, komercijalne i radove iz zraka.

"Najviše upisanih dronova je kategorirano za nekomercijalne radnje, poput rekreacije, hobija, sporta i slično, te komercijalne, za potrebe raznih produkcija i televizije", precizirali su iz BHDCA.

Kako su dodali, pored ovih kategorija za korištenje dronova, neke institucije, kao što su gorske službe i drugi organi u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, podnijele su zahtjeve za upis dronova u evidenciju, u kategoriji posebna namjena.

Za korištenje drona, kako naglašavaju iz BHDCA, potrebna je posebna dozvola.

"Ona se prije svega odnosi na dobivanje suglasnosti i odobrenja od nadležne kontrole letenja, koju izdaje Agencija za pružanje usluga u zrakoplovnoj plovidbi BiH (BHANSA)", naglašavaju iz BHDCA.

Dodaju da suglasnost može izdati i neka druga institucija u ovisnosti od lokacije izvođenja operacije dronom.

"Sve je to precizirano Pravilnikom o uvjetima za izvođenje letačkih operacija dronovima", poručuju iz BHDCA.

"Službeni glasnik BiH" objavio je Pravilnik o uvjetima za izvođenje letačkih operacija. Precizirano je da se pravilnik primjenjuje jedino na dronove čija masa prije polijetanja iznosi od 0,249 kg do 25 kg.

Prilikom podnošenja zahtjeva za upis drona u evidenciju vlasnik ili operator drona treba popunjen zahtjev s prilozima da dostavi BHDCA, nakon čega mu BHDCA, u roku od 30 dana, izdaje potvrdu o evidenciji. Za upravljanje dronom BHDCA nije definisala posebnu obuku.

"Ono što je propisano Pravilnikom o uvjetima za izvođenje letačkih operacija dronovima je test iz poznavanja zrakoplovnih propisa koji bi se trebali početi provoditi tijekom ove godine", zaključuju iz BHDCA.

Hajrudin Suljić, osnivač video-produkcije "Helifilm" iz Sarajeva, svoj prvi dron je kupio 2013. godine.

"Nakon što je izašao zakon o dronovima, registrirao sam dron u BHDCA. Točne cijene taksi registracije se ne sjećam, a cijena osiguranja također ovisi na koju visinu osiguravate dron, točnije to je osiguranje prema trećim osobama - ukoliko dronom nanesete štetu nekome", kaže Suljić, dodajući kako u BiH još nijedno osiguranje ne želi osigurati dron zbog većeg rizika.

 

Prilikom registracije, Hajrudin je, kako kaže, dozvolu čekao oko mjesec dana.

"Ona izgleda identično kao prometna dozvola", objašnjava Suljić.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO