Situacija u Ukrajini sve napetija: Nakon Amerike, i Britanci povlače ljude iz veleposlanstva

Datum objave: 24.01.2022   Broj čitanja: 606
Nakon vojne napetosti između Ukrajine i Rusije rastu, britansko ministarstvo vanjskih poslova danas je priopćilo da je Britanija počela smanjivati broj osoblja u veleposlanstvu u Kijevu i članova njihovih obitelji.
Situacija u Ukrajini sve napetija: Nakon Amerike, i Britanci povlače ljude iz veleposlanstva

 

Potez Britanije uslijedio je nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država da povuku iz Ukrajine sve članove obitelji diplomata i dio osoblja koje ne mora nužno biti u američkom veleposlanstvu u Kijevu. Taj korak SAD-a je odgovor na prijetnju ruske invazije.

"Dio osoblja veleposlanstva i članovi obitelji povlače se iz Kijeva kao odgovor na rastuće prijetnje ruske invazije. Britansko veleposlanstvo i dalje ostaje otvoreno i nastavit će obavljati osnovne poslove", stoji u priopćenju Foreign Officea.

Zamjenik britanskog premijera Dominic Raab u nedjelju je za BBC izjavio da postoji "vrlo značajan" rizik da će doći do invazije Rusije na Ukrajinu.

Zapadne zemlje navode da je na granici s Ukrajinom raspoređeno više od 100.000 ruskih vojnika te da bi moglo doći do napada u bilo kojem trenutku.

Tjedni intenzivne diplomacije nisu donijeli rješenje za nastalu krizu, a Moskva je u međuvremenu više puta odbacila optužbe da priprema invaziju.

Kijev: Povlačenje osoblja je preuranjeno

Korake koje su poduzele vlasti Britanije i SAD-a, vezane uz povlačenje osoblja iz veleposlanstava, Kijev je komentirao kao pretjerano oprezne i "preuranjene".

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da Europska unija zasad ne planira povući obitelji svojih diplomata iz Ukrajine.

"Mi nećemo to učiniti jer ne znamo nikakve posebne razloge. No američki državni tajnik Antony Blinken će nas informirati o tome", rekao je europski predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku uoči sastanka s europskim šefovima diplomacije. 


Hina

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO