Preboljenje štitilo više od cjepiva tijekom delte

Datum objave: 20.01.2022   Broj čitanja: 3275
Osobe koje su prethodno preboljele covid-19 bile su bolje zaštićene od delta varijante covida-19 od osoba koje su bile samo cijepljene, što pokazuje da prirodni imunitet snažnije štiti od cjepiva protiv te varijante covida-19, objavili su u srijedu zdravstveni dužnosnici Kalifornije i New Yorka.
Preboljenje štitilo više od cjepiva tijekom delte

 

Zaštita od delte bila je najveća kod pojedinaca koji su prethodno preboljeli covid-19 te su bili cijepljeni, a najmanja kod osoba koje nisu prethodno imale covid-19 niti su cijepljene, pokazuju rezultati studije.

 

Međutim, cijepljenje ostaje najsigurnija strategija protiv covida-19, navodi se u izvještaju objavljenom u tjednom pregledu o morbiditetu i mortalitetu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

 

“Podaci u tom izvješću ne mijenjaju naše preporuke o cijepljenju”, kazao je novinarima CDC-ov dr. Ben Silk, jedan od autora studije. “Znamo da je cijepljenje još uvijek najsigurniji način da se zaštite protiv covida-19”, dodao je.

 

 

Zdravstveni dužnosnici u Kaliforniji i New Yorku prikupili su za studiju podatke u razdoblju od svibnja do studenog kada je delta bila dominantna varijanta.

 

Studija pokazuje da su osobe koje su prethodno preboljele covid-19 imale manju stopu zaraze od osoba koje su cijepljene, a nisu preboljele covid-19.

 

To predstavlja značajnu promjenu u odnosu na razdoblje kada je alfa varijanta bila dominantna, kazao je Silk.

 

“Prije delte cijepljenje protiv covida-19 rezultiralo je boljom zaštitom od zaraze nego preživljavanje prethodne infekcije”, dodao je.

 

U ljeto i jesen 2021.,kada je delta bila dominantna, preboljenje je “pružalo veću zaštitu od infekcije nego cijepljenje”, istaknuo je.

 

Ograničenje studije je da je završena prije raširenog primanja “booster” doze, navodi Reuters.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Gulp20.01.2022 10:42 sati
    Jeli ovo ona sto svira violinu, a slucajno joj golisave slike zavrsile na internetu?
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO