Markešić: Novi biskupi su počašćeni titulom i u tome uživaju, u njima nema žara da budu istinski kršćanski proroci

Datum objave: 16.01.2022   Broj čitanja: 1126
O promjenama u Crkvi u Hrvata koje su se odvijale u prethodnom razdoblju, te koje će se odvijati u ovoj godini ovih dana je za Jutarnji list govorio sociolog religije dr. Ivan Markešić.
Markešić: Novi biskupi su počašćeni titulom i u tome uživaju, u njima nema žara da budu istinski kršćanski proroci


Neće se bilo što promijeniti u odnosu na raniju biskupsku gardu. Po njemu novi biskupi su počašćeni titulom biskupa i u tome uživaju.

- Naime ni kod jednog od njih nisam primijetio nekoga žara da budu istinski kršćanski proroci, da budu oni koji se neće bojati biti pronositelji novih ideja u Crkvu. Za sve od njih od velike važnosti je da su vjerni i odani glasači i podupiratelji HDZ-a i njegova političkog vodstva. To u bitnome određuje njihov biskupski profil. A što se moglo primijetitit u njihovu odnosu prema pandemiji, perma necijepljenju. Od toliko glasnih zagovaratelja necijepjenja, odjednom su preko noći, kako bi se to reklo promijenili odluku i postali zagovaratelji cijepljenja, covid-potvrda, covid-mjera svih vrsta i na jedan pomalo neuobičajen način iznevjerili svoje "vjerničko stado" - kazao je Markešić.

Štoviše dodaje kako smatra kako u Franjinom pontifikatu nije došlo ni do kakvih promjena nabolje i neće još dugo doći.
- Hrvatska je u crkveno religijskom smislu ostala tavoriti kao zapuštena patrijarhalna istočna pokrajina zapadne Crkve koju nikako da zahvati neko istinsko kršćansko propuhivanje i u kojoj nema katoličkih intelektualaca. Nisam pročitao još ni jedno izdvojeno mišljenje nekoga od hrvatskih biskupa o ni jednome važnom crkvenom pitanju. A to znači da su svi biskupi u svojim odlukama jednoglasni, a što se ne bi moglo reći da je bilo baš tako ako pogledamo izjave nekih od članova HBK, primjerice nadbiskupa Mate Uzinića koji u svojim osobnim izjašnjavanjima slove kao slobodnomisleći biskupi - drži Ivan Markešić.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO