Pijete samo crnu kavu? Odlično jer ima jako dobar utjecaj na vaše zdravlje

Datum objave: 15.01.2022   Broj čitanja: 348
Za to kakvu kavu volite piti su najvjerojatnije odgovorni vaši geni.
Pijete samo crnu kavu? Odlično jer ima jako dobar utjecaj na vaše zdravlje

 

Prema rezultatima nove studije, vaš omiljeni okus kave ima puno veze s vašim DNA. Znanstvenici su utvrdili kako geni određuju brži rad metabolizma, a te osobe imaju i posebnu ljubav prema crnoj kavi.

 

Studija otkiva kako su sudionici koji najviše vole piti crnu kavu imali i određenu gensku varijantu koja im pomaže da metabolizam brže „obradi“ kofein pa oni energiju i mentalni fokus pripisuju svojoj šalici crne kave.

 

 

"Ove osobe povezuju nalet energije s tim gorkim okusom pa se možda ne radi o uživanju u okusu crne kave već osjećajem koji budi“, navodi Marlyn Cornels, liječnica preventivne medicine. Ona i njen tim su pronašli jake poveznice kod ispijanja čaja i tamne čokolade.

 

Što to znači?

Kako ovakva istraživanja se sve češće provode, pruža se prilika da se prouče i potencijalne zdravstvene dobrobiti ovog poznatog napitka.

"Često mislimo da svi koji vole piti crnu kavi imaju iste osobine, sada znamo da postoji i razlika u genima koja će utjecati na to kakvu kavu piju“, ističe te dodaje kako će ishodi u zdravlju biti različiti ako netko pije crnu kavu bez šećera ili kavu sa šećerom i mlijekom.

 

Što još niste znali o kavi?

• Moguće se razbuditi samo zbog mirisa kave. To je navedeno u studiji sveučilišta u Seulu. Dobra informacija za sve koji imaju problema s ustajanjem.
• Žene koje uživaju u kavi imaju 20 manje šanse za da dožive simptome depresije, stoji u studiji s Harvarda.
• Ljubitelji kave imaju 20 posto manje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Informacija je to predstavljena na godišnjem kongresu European Alzheimer 2014.
• Na sveučilištu u Texasu je provedeno istraživanje kako bi se pronašla poveznica između kave i erektilne disfunkcije. Zaključak je da samo 2 šalice kave na dan mogu za 42 posto umanjiti šanse od nastanka ovog problema.
•  Godišnje se u svijetu popije oko 500 milijardi šalica kave. 14 milijuna odlazi na espresso.
•  Suprotno uvriježenom mišljenju, tamna pržena kava ima manje kofeina od svijetlo pržene kave.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio