Zaplijenjena 1534 prepravljena pištolja

Datum objave: 14.01.2022   Broj čitanja: 1390
Vjeruje se da je takvim vatrenim oružjem u srpnju prošle godine u Amsterdamu ubijen nizozemski reporter crne kronike.
Zaplijenjena 1534 prepravljena pištolja

 

U međunarodnoj operaciji snaga za suzbijanje nezakonite trgovine prepravljenim oružjem za uzbunjivanje i signalizaciju, provedenoj u Europolovoj koordinaciji od 13. do 17. prosinca 2021., zaplijenjeno je 1534 komada vatrenog oružja, izvijestilo je Ravnateljstvo policije RH.

 

Tijekom operacije u koordinaciji Europola, u kojoj su bile uključene snage za provedbu Zakona usmjerenoj na nezakonitu trgovinu prepravljenim oružjem za uzbunjivanje i signalizaciju iz 24 zemlje, zajedno s Eurojustom i Europskom komisijom, pretraženo je više od 260 domova u kojima je pronađeno 1534 plinskih pištolja i pištolja za uzbunjivanje, 17.464 komada streljiva i 6550 kilograma pirotehničkih sredstava, navodi se u priopćenju.

 

Na meti operacije „Conversus“, koju je vodila rumunjska nacionalna policija u okviru Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT), bili su pištolji koji ispaljuju lažne metke, a koji su postali omiljeno oružje kriminalaca jer se lako mogu prepraviti u oružje koje ispaljuje pravo streljivo.

 

Vjeruje se da je takvim vatrenim oružjem u srpnju prošle godine u Amsterdamu ubijen nizozemski reporter crne kronike, ističe Ravnateljstvo policije.

 

Većina zaplijenjenog oružja koje ispaljuje lažne metke u EU uvezena iz Turske

 

Policija precizira da je donedavno većina zaplijenjenog oružja koje ispaljuje lažne metke bila uvezena u Europsku uniju iz Turske, koja je u međuvremenu izmijenila svoje zakonodavstvo kako bi odgovorila na ovu prijetnju.

 

Nakon uvoza u EU, takvo oružje se u pravilu prodaje na zakonitom tržištu po niskim cijenama, nakon čega se nezakonito šalje u druge zemlje u kojima je za nabavu, uvoz i posjedovanje takvog vatrenog oružja potreba dozvola, dodaje policija.

 

Akcijskom tjednu u prosincu 2021. prethodile su pripremne operativne aktivnosti početkom prošle godine, usmjerene na identifikaciju kupaca i trgovaca uključenih u ovu nezakonitu trgovinu.

 

Rumunjska nacionalna policija je zajedno sa svojim bugarskim i makedonskim kolegama prikupila podatke o trgovcima koje je zatim analizirao Europol kako bi otkrio kupce i sumnjive transakcije. 

 

U koordiniranoj akciji sudjelovale su Rumunjska, Bugarska, Belgija, Cipar, Češka, Njemačka, Danska, Estonija, Grčka, Španjolska, Francuska, Finska, Hrvatska, Mađarska, Litva, Luksemburg, Latvija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Švedska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Švicarska, Norveška, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Ukrajina i Kosovo.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO