HP Mostar: Povećali smo plaće za više od 200 radnika, pokrenuli strateški investicijski projekt i reorganizirali poslovanje u 2021.

Datum objave: 11.01.2022   Broj čitanja: 2825
U cilju transparentnog informiranja javnosti želimo istaći da Društvo financira rukovodstvo dvije sindikalne organizacije..
HP Mostar: Povećali smo plaće za više od 200 radnika, pokrenuli strateški investicijski projekt i reorganizirali poslovanje u 2021.

 

U cilju objektivnog informiranja javnosti, a temeljem objave NSDHP, jednog od dva sindikata koji su organizirani unutar Hrvatske pošte d.o.o. Mostar, smatramo potrebnim ukazati na poslovne aktivnosti koje su provedene u protekloj godini, a vezane su za izgradnju GPLS-a, donošenje novog Pravilnika o radu i usklađivanje s novim Granskim kolektivnim ugovorom.


Informacije radi, Granski kolektivni ugovor donesen je nakon dugotrajnih pregovora sa sindikatima na razini poštanske djelatnosti, a na kojima su sudjelovale Uprave Društva HP Mostar i JP BH pošte, predstavnici Vlade FBiH, kao i predstavnici svih reprezentativnih i nereprezentativnih sindikata na razini grane. Iz navedenog je razvidno da su predstavnici NSDHP imali priliku aktivno sudjelovati u kreiranju sadržaja Granskog kolektivnog ugovora, tako da ne želimo komentirati njihovo nezadovoljstvo istim.


Posebno naglašavamo da su novim Granskim kolektivnim ugovorom zadržana sva postojeća prava radnika, a da su temeljem zahtjeva sindikata posebno poboljšani uvjeti za socijalno osjetljive kategorije radnika, poput roditelja djece sa smetnjama u razvoju, kao i razvojačenih branitelja u segmentu prava na dodatne dana godišnjeg odmora. Isto tako, radnicima koji obolijevaju od teških bolesti omogućena je isplata jednokratnih pomoći dva puta u toku radnog odnosa, dok je starim Granskim kolektivnim ugovorom  isto bilo limitirano na jednu isplatu.

 

Prilikom donošenja novog Pravilnika o radu predstavnici NSDHP su sudjelovali u procesu konzultiranja, sukladno zakonskim propisima, pri čemu ističemo da zakonski propisi ne zahtijevaju suglasnost sindikata na konačan tekst Pravilnika o radu.


Što se tiče navoda o netransparentnom trošenju sredstava za angažiranje vanjskih konzultanata, vezano za izradu Pravilnika o radu, naglašavamo kako se htjelo, pored sudjelovanja internih resursa,  angažirati i eksterne stručnjake u cilju izrade što kvalitetnijeg dokumenta, kojim će se definirati nova organizacijska struktura i način na koji će Društvo poslovati u budućnosti. Troškovi angažmana vanjskih konzultanata iznosili su 5.000 KM.


Imajući u vidu socijalno-ekonomsku situaciju u državi i porast troškova života, a uzimajući u obzir financijske mogućnosti Društva, novim Pravilnikom o radu dodatno su poboljšana materijalna prava radnika u segmentu naknada za noćni rad, prekovremeni rad i rad  u dane tjednog odmora. Unatoč vrlo teškoj gospodarskoj situaciji uzrokovanoj pandemijom korona virusa, jedan smo od rijetkih poslodavaca koji je omogućio povećanje osnovne plaće za više od 200 radnika, primarno raspoređenih na radnim mjestima poštar i vozač (5 %),te poštar za brzu dostavu (10 %).


Nejasno je zbog čega se problematizira investicija u GPLS kada nam je ista nužna za daljnji rast i razvoj Društva i uopće opstanak na tržištu. Imajući u vidi stalni pad obujma pismovnih pošiljaka, a u isto vrijeme ogroman tržišni potencijal u segmentu logističkih usluga i prijenosa paketa (brza pošta), procjena  Uprave Društva je da izgradnja infrastrukturnog objekta (GPLS) stvara pretpostavke za kreiranje novih usluga koje planiramo nuditi na tržištu logističkih usluga.

Vezano za navode o „netransparentnom trošenju sredstava“ nejasno je kako je uopće moguće potrošiti nešto netransparentno kada projekt izgradnje GPLS-a još nije ni započeo (tek su potpisani ugovori o gradnji i nadzoru), a postupak javne nabave kreditnih sredstava je još uvijek u tijeku.


Korištenje službenih vozila propisano je Pravilnikom o korištenju službenih vozila Društva, koji je javno dostupan svim radnicima, te je nejasno zbog čega se traže dodatne informacije putem medija. Radi objektivnog informiranja javnosti, naglašavamo da samo članovi Uprave Društva imaju na stalnom raspolaganju službene automobile na 24 h.


U cilju transparentnog informiranja javnosti želimo istaći da Društvo financira rukovodstvo dvije sindikalne organizacije, tj. radnike koji su profesionalizirali svoj rad u sindikatima, iako zakonski propisi definiraju mirovanje radno-pravnog statusa za vrijeme obavljanja profesionalne dužnosti u sindikatu. Iz istog je razvidno da i sindikalno rukovodstvo može dati svoj doprinos u smislu smanjivanja troškova Društva, na način da se financiraju od sindikalne članarine, što je i uobičajen način financiranja takvih organizacija.  


Sve paušalne i negativne navode rukovodstva NSDHP smatramo štetnim za ugled Društva. Uvjereni smo kako je otvorena komunikacija i dijalog put rješavanja svih problema, kao i da se ti procesi trebaju odvijati interno, a ne putem medija.

Ured marketinga i korporativnih komunikacija

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO