Naknada za obnovljive izvore energije iznosi 0,0042 KM po kilovat satu

Datum objave: 10.01.2022   Broj čitanja: 1103
Vlada FBiH je na današnjoj hitnoj sjednici odlučila da naknada za obnovljive izvore energije ove godine iznosi 0,0042 KM po kilovat satu bez PDV-a.
Naknada za obnovljive izvore energije iznosi 0,0042 KM po kilovat satu

Podsjećamo, prošle godine iznosila je 0,005072 KM po kilovat satu bez PDV-a.

 

Iz Vlade FBiH su priopćili da je ova odluka u skladu s uredbom o poticanju proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije i, kako su naveli, učinkovite kogeneracije i određivanju naknada za poticanje za korištenje obnovljivih izvora energije.

 

Istaknuto da je za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije u ovoj godini ukupno potrebno 25.273.102 KM.

 

"Jedinični iznos naknade za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije za ovu godinu utvrđen je u visini od 0,0042 KM po kilovat satu bez PDV-a. Naknada predstavlja proizvod jedinične naknade i ukupno obračunate potrošnje aktivne električne energije u kilovat satu. Plaćaju je svi krajnji kupci električne energije i ona se iskazuje kao posebna stavka na računu za električnu energiju", obrazložili su.

 

U Federalnoj vladi su naglasili da su sredstva prikupljena po osnovu ove prihod Operatora za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju (OIEiEK) kojima on raspolaže i koristi ih za isplatu poticajnog dijela iz garantirane cijene za proizvedenu struju privilegovanih proizvođača, pokrivanje troškova rada Operatora i za plaćanje troškova uravnoteženje elektroenergetskog sustava nastalih zbog odstupanja u vrijednostima planirane i proizvedene struje iz postrojenja OIEiEK.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO