U Njemačkoj novi zakon o najmu stanova, evo što se mijenja

Datum objave: 08.01.2022   Broj čitanja: 1034
U 2022. godini u Njemačkoj stupa na snagu novi zakon o najmu za stanare koji je doveo do nekih promjena u zakonu o najmu za stanare, najmodavce i vlasnike u 2022. godini.
U Njemačkoj novi zakon o najmu stanova, evo što se mijenja


Fenix magazin objavio je listu propisa i zakona koji će biti uvedeni, kako će se nastaviti razvijati cijene najma i koje su subvencije dostupne:

Financiranje učinkovitosti zgrada

Najveća promjena u financiranju tiče se saveznog financiranja učinkovitih zgrada. To će se nastaviti i 2022. godine, ali uz nove zahtjeve. Financiranje energetski učinkovitih stambenih zgrada razine 55 koje financira Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), istječe 1. veljače 2022. Umjesto toga, stroži Effizienzhausstandard 40 se primjenjuje kao preduvjet za nove zgrade kako bi dobili sredstva od KfW-a.

Naime, izgradnju stambenih zgrada koje štede energiju Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) promovira kroz zajmove s niskim kamatama. Primjerice, obitelji mogu dobiti zajam od 100.000 eura za hipoteku s 3,19 posto APR-a fiksno na 10 godina primiti. To nije samo jeftino, već i relativno jednostavno: graditelji moraju samo sagraditi obiteljsku kuću s odvojenim stanom (dvije stambene jedinice) kao KfW kuću koja štedi energiju 40.

 

Porez na imovinu: izjava o procjeni za vlasnike

Od 2025. godine treba preračunati porez na imovinu. Ove godine vlasnici nekretnina stoga moraju do 30. listopada 2022. godine poreznoj upravi podnijeti izjavu o procjeni. Predložak će biti dostupan od početka srpnja 2022.

Ukida se alokacija troškova kabelske televizije

Novim Zakonom o telekomunikacijama jača se i stanarski zakon. Jer od 2022. godine postupno će nestati raspodjela troškova kabelske televizije u stanu. Najmodavci više ne mogu te troškove prenijeti na svoje stanare u zakupu. Prije svega, primjenjuju se novi propisi i promjene za kućne distribucijske mreže u novogradnji. U postojećim zgradama postojat će prijelazno razdoblje do 30. lipnja 2024. godine.

Potreba za solarnom energijom u nekim njemačkim saveznim zemljama

Neke su njemačke savezne zemlje prošle godine odlučile legalno instalirati solarne sustave. U Baden-Württembergu vlasnici novih nestambenih zgrada moraju imati fotonapon od početka godine. Od svibnja 2022. to će se odnositi i na nove stambene zgrade. Druge savezne zemlje poput Berlina, Hamburga i Schleswig-Holsteina zahtijevati će solarnu energiju 2023. godine.

Obavezna prijava troškova grijanja

Novim propisima u zakonu o najmu pridružit će se i Pravilnik o troškovima grijanja od 2022. godine. Ako su vlasnici ili iznajmljivači već postavili daljinski čitljive mjerne uređaje za grijanje u stanu, dužni su o tome obavijestiti i dati podatke. Stanari imaju pravo dobiti mjesečnu potvrdu o potrošnji i obračunu za svoj stan.

EEG doplata pada, porez na CO2 raste

Od siječnja 2022. stanari će dobiti blago smanjenje troškova električne energije smanjenjem EEG doplate (dodatak na cijenu električne energije) sa 6,5 ​​centi po kWh na 3,723 centa po kWh. U isto vrijeme, međutim, raste porez na CO2 za fosilna goriva, na primjer za troškove grijanja. U budućnosti će se porez na CO2 odrediti u zakonu o najmu u zakonu o najmu i podijeliti između najmodavca i najmoprimca.

Najamnine

Reformom zakona o indeksu najamnina stanari bi trebali imati više prava i sigurnosti kada se najamnina povećava u budućnosti. Prilagodbe najamnine postaju sve teže i za kreiranje kvalificiranih indeksa najamnina primjenjuju se jedinstvenija pravila. Tzv. kočnica cijene najma produžit će se do 2029. godine, a namjera je osigurati pristupačniji životni prostor, posebice na napetim stambenim tržištima.

Popis stanovništva 2022. godine

Na kraju, ali ne i najmanje važna popi stanovništva se provodi 2022. godine. Popis, koji je odgođen za godinu dana, sada se provodi i, prije svega, odgovoran je i za vlasnike i iznajmljivače. Za popis stanovništva moraju odgovoriti na pitanja o najmoprimcu, najmu, stanu ili zgradi, najamnini i drugim aspektima. Rezultati će se koristiti kao temelj za zakone i propise o stambenoj politici u budućnosti.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO