Deset važnih pitanja: Uopće se ne zna tko je pravi vlasnik Gotika, tu se okupljao beogradski krim-milje

Datum objave: 05.01.2022   Broj čitanja: 13128
Potraga za Splićaninom Matejem Perišom (27) u Beogradu ušla je u šesti dan. Njemu se, podsjetimo, izgubio svaki trag nakon novogodišnjeg provoda u noćnom klubu Gotik na obali Save.
Deset važnih pitanja: Uopće se ne zna tko je pravi vlasnik Gotika, tu se okupljao beogradski krim-milje

 

U akciju pronalaska uključena je srpska policija, volonteri ali i dobrovoljna društva. Slučaj je na noge podigao i Hrvatsku i Srbiju zbog niza kontradiktornih i pomalo misterioznih činjenica koje su se dogodile kobne noći. 

U međuvremenu su se pojavile snimke nadzornih kamera s beogradskih ulica koje sugeriraju da je na njima upravo Periš koji besciljno trči prema neodređenom cilju. Na tim snimkama prepoznao ga je otac Nenad koji već danima boravi u Beogradu ali i prijatelji s kojima je razgovarao Večernji list.

Pojavila se i snimka na kojoj nepoznati mladić pliva u Savi u kasnim noćnim satima što bi bio vjerojatno koban scenarij. Međutim autentičnost te snimke nije službeno potvrđena.

Matej Periš inače je bivši vaterpolist, diplomirani ekonomist i ljeti radi kao skiper na području Dalmacije. Prijatelji i poznanici za njega kažu da nikad nije dolazio u dodir s drogom niti je bio sklon incidentnom ponašanju. 

Ali u cijeloj istrazi oko Mateja Periša stvorio se niz pomalo čudnih situacija koje smo prokomentirali s trojicom stručnjaka.

Za Večernji list govorili su Tonći Prodan - splitski kriminalist i stručnjak za sigurnost s obavještajnim iskustvom, Branko Lazarević - umirovljeni zagrebački kriminalist i stručnjak za potrage te Slavko Sakoman, neuropsihijatar koji je cijelu karijeru posvetio istraživanju ovisnosti o drogama i radu s mladima. 

1. Zašto su ronioci tek peti dan počeli istraživati područje rijeke Save?

"Ronioci su na rijeku Savu stigli peti dan od nestanka Mateja. To je dosta čudno ako su indicije kazivale da je imao doticaj s rijekom. Jasno je da snimka na kojoj nepoznati mladić pliva rijekom nije službeno priznata, ali istražitelji su odmah sve snage trebali usmjeriti na područje oko kluba i na rijeku po samoj logici što se noćni klub nalazi neposredno do Save", kaže Tonći Prodan.

2. Zašto srpska policija u javnost ne pušta informacije koje bi bile od pomoći?

"Nije mi jasna do kraja strategija tamošnjeg MUP-a. Ovdje nije riječ o tajnoj istrazi koja bi išla u smjeru narušavanja nacionalne sigurnosti. Ovdje je riječ o potrazi za 27-godišnjim mladićem. Mislim da je srpski MUP ovdje potpuno zakazao, a koji je njihov motiv ne bih mogao znati. Naravno da postoje dijelovi istrage koji su tajni, ali u ovakvim situacijama policija svaki dan treba održati presicu i javnosti predočiti sve nove detalje pošto bi samim time rasle šanse za Matejov pronalazak", kaže Tonći Prodan.

3. Postoje li snimke iz noćnog kluba i zašto nisu objavljene?

"Iz priča koje su se pojavile u medijima u klubu je nesumnjivo došlo do incidenta između nekoliko skupina u kojem je sudjelovao Matej. Po riječima njegovog prijatelja on je nakon tog sukoba izletio iz kluba i počeo trčati beogradskim ulicama. Premalo pažnje posvećeno je na taj detalj koji je možda ključan za istragu. Dosta je čudno da nitko ne spominje snimke iz unutarnjeg dijela kluba i još je čudnije da ako postoje - nisu objavljene ili barem prepričane javnosti", tvrdi Branko Lazarević.

4. Tko se uopće okuplja u klubu Gotik i zašto se ne zna njegov pravi vlasnik?

"Za sada je u medije istupio samo menadžer kluba. Nitko ne zna tko je vlasnik kluba, a jednostavnim pretraživanjem internetske arhive saznaje se da taj klub nije baš ugledan. On je praktički sinonim za okupljanje beogradskog krim-miljea koji nije baš bezopasan. U njemu su se događali susreti mafijaša i političara, u njemu je bilo racija i neugodnosti, a u kuloarima se s klubom povezuju ljudi bliski Veljku Belivuku poznatom i pod nadimkom Velja Nevolja. Zašto se ta činjenica prešućuje kao da je nebitna?", tvrdi Slavko Sakoman.
 

5. Tko je srpskim medijima ustupio snimke Mateja Periša i jesu li rezane?

"Snimke koje su procurile u javnost dolaze s kamera u vlasništvu grada, dakle jedina je logika da su u tamošnje medije snimke procurile iz same policije. Snimke djeluju rezano i iz njih se ne može iščitati potpuni kontekst. Snimke su u početku sugerirale da se radi o drogiranom mladiću koji besciljno luta, ali dublja priča možda je drugačija", tvrdi Tonći Prodan. 

6. Je li Matej Periš bio drogiran ili je bježao od opasnosti?

"Ja bih rekao da je njegova motorika na tim snimkama uobičajena i normalna. Vidi se da je to trk utreniranog čovjeka. Međutim, indikativno jest to da se Matej u nekoliko navrata osvrnuo iza sebe kao je od nekoga bježao ili je negdje trebao stići. U njegovim kretnjama vidljiv je očit strah ali i kognitivna konfuzija koja može biti rezultat stvarne opasnosti i posljedičnog straha ili paranoje uzrokovane ilegalnom supstancom. No, čini mi se po subjektivnoj procjeni da ovo nije sprint čovjeka koji je drogiran ili pijan jer bi teturao ili bi se fiksirao u samo jednoj liniji kretanja. On je izgledao kao da bježi ali ne zna od čega ni gdje bi se sakrio", kaže Slavko Sakoman.

7. Govore li Matejevi prijatelji koji su s njim bili u Beogradu istinu?

"Ne mogu govoriti o detaljima istrage jer bih za to kao ozbiljan kriminalist pred sobom trebao imati relevantne dokumente i dokaze. Srpska policija njegove prijatelje stavila je na poligraf. Priče su im se podudarale i oni nisu osumnjičeni ni za što. Međutim, poligraf može i ne mora biti pouzdan. On se može ponoviti i pet puta ako treba što bi posljedično produbilo priču i možda bi netko od prijatelja ispričao do tada nepoznati detalj. Znakovito jest to da je Matej sam istrčao iz kluba. Gdje su bili oni? Zašto nisu bili zajedno i zašto nisu štitili jedni druge ako je došlo do opasnosti? Jedino objašnjenje za to je da je Periš samostalno upao u sporadični incident kojeg njegovi prijatelji nisu vidjeli niti mogli vidjeti. Malo mi je čudno i to da nisu iste večeri prijavili nestanak. Ok, postoji pravilo među muškim prijateljima da ako nekoga u ekipi nema da je vjerojatno u dobrom provodu. Ali ovdje se radi o drugom gradu. To pravilo vrijedi za Split, njihov domaći grad. Beograd je velik i potencijalno opasan grad u kasnim noćnim satima", kaže Branko Lazarević. 

8. Kako srpska policija vodi istragu? 

"Vidi se da se istražitelji trude, ali imam dvije zamjerke. Prva je prekasno pozivanje ronioca, a druga je usmjerena na pronalazak taksista. Koliko sam vidio tek je danas vozač taksija pronađen. Trebalo im je gotovo četiri dana iako imaju snimku i ako nisu mogli prepoznati registraciju vrlo brzo su metodom eliminacije po modelu i marki vozila mogli pronaći vozača. Mislim da je srpskim vlastima u interesu rješavanje ovog slučaja. S jedne strane tu je medijski pritisak, a s druge bi tako Srbija zajamčila neku vrstu političkog imidža. Međutim, ne bi bilo loše da beogradskoj policiji u pomoć priskoči i netko iz Splita. To bi puno olakšalo situaciju, barem psihološki ali i zbog razmjene metodike rada", tvrdi Tonći Prodan. 

9. Koji je najgori scenarij?

"Kao kriminalist i stručnjak za potrage koji je radio na najtežim slučajevima gotovo tri desetljeća sa sigurnošću mogu reći da je to padanje u rijeku. Ako je istina da je Matej završio u rijeci, bilo to slučajno, u iracionalnom bijegu ili ga je netko gurnuo - mislim da su šanse za preživljavanje minimalne. Sava se kreće brzinom od 10 km/h, njezina temperatura iznosi četiri stupnja i jako je brza i snažna. Osim toga ako je on upao u rijeku, upao je vruć i vjerojatno pijan i možda drogiran što bi mu dodatno otežalo kretanje", kaže Branko Lazarević.

10. Štiti li itko menadžment kluba?

"Mediji su svojevremeno izvještavali da se baš u klubu Gotik ministar MUP-a Aleksandar Vulin susretao s predstavnicima krim-miljea u koji je i sam bio navodno involviran. Je li u tom klubu Matej ušao igrom slučaja u problem s nekim s kim nije smio? To ostaje nepoznanica kao i činjenica zašto srpski MUP govori da u klubu nije bilo incidenta, a ipak ga je bilo", kaže Slavko Sakoman.


Večernji list

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO