GRUDE: OVO SU OSOBE GODINE - 13. PUT

Datum objave: 31.12.2021   Broj čitanja: 4924
Izbor osoba godine u Grudama postao je zaštitni znak ove lokalne zajednice na kraju tekuće godine. Portal Grude.com 13. put donosi najznačajnije osobe, one koje su prema izboru uredništva, čitatelja, žitelja općine Grude obilježile godinu iza nas.
GRUDE: OVO SU OSOBE GODINE - 13. PUT


Osobe godine u Grudama mogu biti osobe koje su rođene u Grudama i tu žive i rade, osobe rođene u Grudama, a negdje drugdje žive i rade, osobe koje su za Grude vezane zahvaljujući roditeljima ili bakama i djedovima i osobe koje nisu iz Gruda, a daju doprinos toj lokalnoj zajednici bilo radom ovdje ili na neki drugi način.

Osoba godine u kategoriji POLITIKA za 2021.: Zvonko Milas - Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Čovjek korijena iz Tihaljine u općini Grude bio je jedan od heroja Vukovara u ratnom razdoblju i zapovjednik topništva u 204. vukovarskoj brigadi. Nakon toga, kroz Oružane snage RH, Ministarstvo obrane RH i Zakladu hrvatskih branitelja Domovinskog rata i članova njihovih obitelji nastavlja brigu za hrvatske obitelji i pojedince. Od 2016. je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Premda je bio izabran i u Sabor RH, odbija spomenutu funkciju i odlučuje se nastaviti brigu za Hrvate izvan RH, posebno posvećen Hercegovini svojih roditelja, a daje doprinos projektima i svim drugim lokalnim zajednicama gdje žive Hrvati. Milas je uz životnu školu koju mu je dao Vukovar, završio i zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro u Zagrebu, te je kasnije završio fakultet za inženjera prometa na Sveučilištu u Zagrebu. Milas je jedan od najuspješnijih ljudi čiji su korijeni iz općine Grude.

Pobjednici u kategoriji POLITIKA
DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2009. Viktor Marić; Načelnik općine Grude
2010. Josip Šimić; Predsjednik Općinskog vijeća u Grudama
2011. Dražen Vrdoljak; Predsjednik MZ Drinovci
2012. Ljubo Grizelj; Načelnik općine Grude
2013. Ivan Šimić; Politički analitičar i autor knjige "Hercegovac s razlogom"
2014. Draženko Vranješ; Predsjednik Općinskog vijeća u Grudama
2015. Marjan Tomas; Načelnik općine Vladisavci (R. Hrvatska)
2016. Ljubo Grizelj; Načelnik općine Grude
2017. Gordana Iličić; Predsjednica Centra za politološka istraživanja FFMO-a
2018. Andrija Mikulić – Predsjednik Skupštine Grada Zagreba i prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a
2019. Tomislav Pejić – Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a
2020. Ružica Mikulić - Ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a

 

Osoba godine u kategoriji GOSPODARSTVO za 2021.: Dinko Pešorda - Vlasnik Hotela Otok

U 2022. obilježit će se puna dva desetljeća otkad je Hotel Otok preseljen iznad središta Gruda, odakle pruža predivan pogled na cijeli grudski krajolik. Hotel, restoran, svadbeni salon... objekt u kojem se organiziraju vjenčanja, krizme, konferencije, poslovni ručkovi i slične priredbe godinama je na ponos Grudama i Gruđanima, a prepoznat je i za Hercegovce i za Dalmatince, kao i za sve koji dođu sa strane jer ima vrhunsku gastronomsku ponudu. Dinko Pešorda u hotelijerskoj i ugostiteljskoj branši godinama drži najvišu razinu i uvijek je na usluzi kako svojim gostima tako i onima koji mu se obrate za pomoć u organizaciji određenih događaja. Općina Grude nesumnjivo ima vrhunsku kulinarsku i ugostiteljsku scenu i svi koji od nje žive u ovim teškim vremenima zaslužuju svaku pohvalu. A Dinko Pešorda u ovoj branši je jedan od najdugovječnijih, ali i najuspješnijijih i u ruke mu ide 13. Grudski pečat za gospodarstvo.

Pobjednici u kategoriji GOSPODARSTVO
DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2009. Petar Ćorluka; Violeta
2010. Stipe Vranješ; Grafotisak
2011. Marinko Zadro; Grudska pivovara
2012. Marija i Petar Ćorluka; Dom za starije i nemoćne osobe "Vita"
2013. Stipe Vranješ; Grafotisak
2014. Mladen Alpeza; Franck-Trgovina d.o.o Grude
2015. Nikola Žulj; Mina d.o.o
2016. Miro Palac; Autoherc, Autopoduzeće Imotski, TSP
2017. Rosan Šimić; Bili Brig
2018. Miro Perić – TP Drinovci
2019. Marko Josip Andrijanić – Enikon Aerospace
2020. Andrija Šimić - Vlasnik pomorske agencije Simmor

 

Osoba godine u kategoriji SPORT za 2021.: Borna Sosa - Reprezentativac Hrvatske, nogometaš Stuttgarta

Kažu da je najbolji hrvatski lijevi bočni igrač još od Roberta Jarnija. Njegove lopte s očima u prošloj sezoni su ga svrstale među najbolje asistente Bundeslige. Radi se o sjajnom Borni Sosi. Iako je bilo trakavice oko reprezentacije za koju će zaigrati, silom prilika izabrao je Hrvatsku i brzo se nametnuo izborniku Zlatku Daliću, te s Vatrenima osigurao plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru. U Gorici, u općini Grude, Sosina je starina. Još tu ponosno stoji rodna kuća njegovih djeda i bake. Kao mali volio je dolaziti u rodni kraj svojih predaka, a nitko ne bi imao ništa protiv da ga dočekamo dok bude iz Vinjana prelazio granicu u Gorici i ulazio u općinu Grude, ali ovjenčan medaljom s reprezentacijom Hrvatske. Od srca to svi želimo osvajaču 13. Grudskog pečata za sport.

Pobjednici u kategoriji SPORT
DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2009. Rafael Mikulić; Predsjednik TK Grude i vlasnik terena u Grudama
2010. HŽRK Grude
2011. HKK Grude
2012. Andrija Ćorluka; Boćarski šampion
2013. Ana Marija Šimić i Josipa Braćić; Rukometašice HŽRK-a Grude Autoherc
2014. Mirko Marić; Nogometaš "NK Lokomotiva"
2015. Josipa Braćić; Rukometašica HŽRK Grude Autoherc
2016. Josip Majstorović; Predsjednik udruge sportskih ribolovaca “Amur”, bh. rekorder u sportskom ribolovu
2017. Ante Ćorluka; Futsal reprezentativac Hrvatske, nogometaš Split Tommyija
2018. Zvonimir Boban – Savjetnik predsjednika FIFA-e, bivši nogometaš
2019. Zdravko Miloš – Kapetan Boćarskog kluba Grude i legendarni golman Bekije
2020. Josip Ćorluka - Reprezentativac BiH, nogometaš Zrinjskog

 

Osoba godine u kategoriji KULTURA za 2021.: Iva Nuić - Književnica (posthumno)

Godina velikih odlazaka, nažalost, uzela nam je i Ivu Nuić, učiteljicu, pedagoginju, književnicu iz Drinovaca, u općini Grude. Četrdeset godina radila je u Osnovnoj školi Antuna Branka i Stanislava Šimića u Drinovcima, a za sebe je znala reći: “Danas je za mene svaki dan lijep i sunčan, vedar, raspjevan, mjesečinom obasjan i dječjim osmijehom umiven. Uživam s djecom kroz pjesme i priče družeći se s njihovim nestašlucima, igrama, lažima i iskrenostima. Djeca su sva naša ljubav, budućnost, radost i dani puni sreće.” Napisala je knjige "Dite na kamenu", "Tijelo i vrijeme", "Krunica od drače", "Cvita cvit", "Zagrljaj", te slikovnica "Abededa". Osim pjesama pisala je i aforizme. Brojne tiskovine i čitanke sadržavaju njene pjesme. Objavljene su i u leksikonima, te u antologijama hrvatske lirike. Bila je istaknutom članicom Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Udruge hrvatskih aforista i humorista.

Pobjednici u kategoriji KULTURA
DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2009. Mario Bušić; Predsjednik Matice hrvatske Grude
2010. Andrijana Mlinarević Cvetković; Likovna umjetnica
2011. Mario Bušić; Predsjednik Matice hrvatske Grude
2012. Ante Pejić; Predsjednik Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika
2013. Mile Pešorda; Književnik
2014. Jure Miloš; Etno glazbenik, organizator 'Božićnog sila braće Miloš'
2015. Anamaria Alpeza; Autorica romana “Ti si moj anđeo”
2016. Brane Zorić; Pjevač u bendu "Nešto između"
2017.: Jerko Sesar; Predsjednik HKUD Hercegovac
2018. Milka Tica - Književnica
2019. Tomislav Matković – Radijski voditelj, čuvar gange
2020. Julienne Bušić - spisateljica, esejistica i prevoditeljica

 

PONOS GRUDA: Fra Ante Šaravanja i fra Nikola Spužević
(posthumno)

Dvojbi nije bilo. Najviše prijedloga za priznanje i najviše pozitivnih reakcija na svoj lik i djelo imalo je dvoje duhovnika koji su obilježili duhovni život u općini Grude kroz protekla dva desetljeća. Radi se o fra Anti Šaravanji i fra Nikoli Spuževiću koji su nas napustili u ovoj godini.
Fra Ante Šaravanja rodio se za Nebo 4. listopada, baš na blagdan Svetog Franje, u svojoj 72. godini života. Čovjek koji je nosio svoj križ, kako onaj bolesnički, tako i onaj drakonskih kazni kojom se u Hercegovini kažnjava fratre koji se bore za istinu i narod, po mnogima je bio najbolji propovjednik u Hercegovini, marijanski fratar, u čemu ga je zasigurno nadahnulo to što je bio kapelan u župi Međugorje. Nema župe u kojoj je bio, od Tomislavgrada, Ljubuškog, Čitluka, Čapljine..., a da nije ostavio dubok trag. Mnogi njegovi ministranti danas su izuzetni ljudi, neki su položili doživotne zavjete i zakleli se Bogu na vjernost, neki danas izvršavaju najviše javne funkcije časno služeći svom narodu, uzdajući se u Boga. Fra Ante Šaravanja uistinu je bio svećenik koji je usmjeravao i u čiji zagovor se i danas mnogi utječu.
Fra Nikola Spužević rodio se za Nebo 9. prosinca u svojoj 67. godini života. Utemeljitelj, voditelj i duhovnik Karizmatske zajednice Emanuel mnoge je kroz dva desetljeća djelovanja zajednice usmjerio na pravi put, na Gospodinov put. Ni on nekima u crkvenim strukturama nije bio drag zbog svoje izražene duhovnosti i brige za brata čovjeka, međutim njegova karizma nadilazila je protivnike hercegovačkih fratara kojih, nažalost, u nijednim vremenima nije i neće nedostajati. Fra Nikola je ostavio dubok trag u Ružićima i Gorici gdje je bio župnik odnosno kapelan, ali i svugdje gdje bi dolazio i gdje bi čovjeku kojeg je sreo, pa usput zapalio cigaretu s njim ili mu se pak neposredno pridružio, na jednostavan način objasnio kako živjeti i kako za Boga gorjeti jer to je put do onog najslavnijeg vječnog života.


Hvala Bogu, što smo takve ljude imali u općini Grude i što osjećamo u molitvama da su nam jednako bliski, kao onda kad su i tijelom bili naši dragi suvremenici i duhovni učitelji.

Pobjednici u kategoriji PONOS GRUDA
DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2011. Grudske mažoretkinje - Uspjesi u državi i u inozemstvu
2012. Stožer civilne zaštite općine Grude - Rukovođenje Grudama u vremenu obilnog snijega
2013. Fra Bazilije Pandžić - Arhivar u Vatikanu i čuvar vatikanskih tajni
2014. Ivana Tomić - Voditeljica i novinarka na Nova TV
2015. Katarina Biško - Nositeljica pobjedničkog projekta Europske komisije
2016. Lara Spajić - Svjetski top model, pobjednica na natjecanju u Milanu
2017. Dominik Andrijanić; Prvi trener NK Bekija, gospodarstvenik, novinar... (posthumno)
2018. Branko Ćorluka; Pravnik, jedan od utemeljitelja HSP-a BiH (posthumno)
Borislav Šimunović; Profesor, jedan od utemeljitelja HSP-a BiH (posthumno)
2019. Gordana Zucić.: Modna kreatorica svjetskoga glasa
2020. Dom zdravlja Grude

 

GRUDSKI PEČAT ZA 2021. - OSOBA GODINE U GRUDAMA: Grudski volonteri i humanitarci

Prvi, a nećemo reći posljednji put jer, nikad ne reci nikad, Grudski pečat - Osoba godine u Grudama je kolektiv, a radi se o svim grudskim volonterima i humanitarcima. Ovdje spadaju volonteri i humanitarci iz svih mjesnih zajednica: Grude, Drinovci, Sovići Gornji, Sovići Donji, Gorica, Ružići, Jabuka - Puteševica, Dragićina, Višnjica - Medovići, Ledinac - Podledinac, Cerov Dolac - Pogana Vlaka, Grude Zapad, Tihaljina, Borajna i Pocrte. U više navrata ovdašnji žitelji su pokazali veliko srce, sve župe su prikupljale novac za potresom razorenu Petrinju, organizacije Majčino selo, Marija naša nada i mnoge druge. A posebno su se iskazali u humanitarnoj akciji "Božić svima". Događaj koji je nastao doslovno s kave 2019. godine sa željom da se pomogne potrebitim obiteljima na području općine Grude postao je prvorazredni humanitarni događaj koji u božićnom vremenu donosi dašak topline u sve domove, a sudjeluje cijela općina Grude, i svi koji dođu u Park hrvatskih velikana su volonteri i humanitarci. Prikupljenih 28.351 KM osim za Božić, potrebitima će uljepšati i Uskrs 2022. godine. Ovaj događaj je pokazatelj da općinu Grude nitko ne može podijeliti. Iako ubačenih elemenata, čak i nekih od kojih se nitko ne bi nadao, ima uvijek i cilj im je unositi nemir i razdor među žitelje općine Grude, među mjesne zajednice, oni koji su ovdje od stoljeća sedmog, koji su na ovom bekijskom polju naučili prolaziti sve jade i nevolje zajedno, nadvladati će i njihove sitne smicalice. Ovdašnji čovjek ostat će zajedno, u dobru i zlu, u humanosti.

I zato GRUDSKI PEČAT - OSOBE GODINE U GRUDAMA SU GRUDSKI VOLONTERI I HUMANITARCI

Pobjednici u kategoriji: Osoba godine (Grudski pečat)
DOSADAŠNJI POBJEDNICI U KATEGORIJI:
2009. Milan Bandić; Gradonačelnik Zagreba
2010. Krunoslav Jurčić; Trener NK Dinamo Zagreb
2011. Dario Šimić; Predsjednik "Nogometnog sindikata" u RH
2012. Josip Leko; Predsjednik Sabora Republike Hrvatske
2013. Mladen Leko; Ravnatelj Srednje škole Antuna Branka Šimića u Grudama
2014. Zoran Trlin; Poduzetnik i predsjednik HŽRK Grude Autoherc
2015. Goran Marić; Saborski zastupnik i ekonomski stručnjak
2016. Ljubica Šimić; Medicinska sestra (posthumno)
2017. Domagoj Žulj; Pobjednik najgledanije kulinarske emisije u Hrvatskoj "Tri, dva, jedan - kuhaj"
2018. Natalija Palac – Časna sestra, književnica, nekdašnja vrhovna predstojnica Družbe školskih sestara franjevki Krista Kralja u Rimu
2019. Darko Paradžik – Zapovjednik DVD-a Gorica, zaštitni znak dobrovoljnog vatrogatstva u Hercegovini
2020. Fra Bernard Marić - Svećenik i graditelj crkve u Grudama (posthumno)

 

Portal Grude.com, 13. put odao je priznanja najboljim osobama prema izboru uredništva, novinara, čitatelja i na temelju tekstova i broja čitanja tekstova u kojima su se pojavljivali gore navedeni laureati. U tekućoj 2021. godini, zabilježili smo više od 4 milijuna pregleda. Sve ovo motiv nam je da budemo još bolji u 2022. godini i da zajedno s vama budemo još bolji u pružanju cjelovitih informacija, osobito u vremenu kada mnogi nastoje dezinformirati i navesti svoje čitatelje da konzumiraju informacije bez promišljanja.

Sve najbolje u novoj 2022. godini u kojoj će, vjerujemo, stanje u kojem danas živimo pasti u drugi plan. Portal Grude.com nastavlja s daljnjim razvojem svojih platformi. Uz osmrtnice.grude.com, koje službeno kreću s radom od 1. siječnja 2022., tu su i druge novine koje ćemo donositi na našem portalu, kao i na drugim platformama ovog hercegovačkog medija.

GRUDE: OVO SU OSOBE GODINE - 13. PUT
GRUDE: OVO SU OSOBE GODINE - 13. PUT
GRUDE: OVO SU OSOBE GODINE - 13. PUT
GRUDE: OVO SU OSOBE GODINE - 13. PUT
GRUDE: OVO SU OSOBE GODINE - 13. PUT
GRUDE: OVO SU OSOBE GODINE - 13. PUT
GRUDE: OVO SU OSOBE GODINE - 13. PUT
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio