Tko je tvorac Bitcoina?

Datum objave: 29.12.2021   Broj čitanja: 3265
Najveći misterij svijeta kriptovaluta - pravi identitet osobe koja je stvorila Bitcoin, poznate pod pseudonimom Satoshi Nakamoto - još uvijek je nepoznanica.
Tko je tvorac Bitcoina?


Ipak, najbogatiji čovjek svijeta Elon Musk tvrdi bi samozatajni mađarski stručnjak za kriptovalute Nick Szabo mogao biti Nakamoto, piše Russia Today.

"Možete pogledati evoluciju ideja prije pokretanja Bitcoina i vidjeti tko je pisao o tim idejama", rekao je Musk istraživaču umjetne inteligencije Lexu Friedmanu na njegovom podcastu u utorak. Čelnik Tesle također je odbacio optužbe da bi on mogao biti Satoshi, rekavši da on to ne bi skrivao.

Musk je rekao da ne može sa sigurnošću reći da zna tko je stvorio Bitcoin, ali Szabove teorije čine mu se kao temelji prve kriptovalute.

"Čini se kao da je Nick Szabo vjerojatno, više nego itko drugi, odgovoran za evoluciju tih ideja”, rekao je. “On tvrdi da nije Nakamoto, ali čini se da je on odgovorniji od bilo koga drugog za ideje koje su dovele do Bitcoina", naveo je Musk.

Tim istraživača je 2014. godine proučavao Nakamotov dokument o Bitcoinu zajedno s pisanjem Szaboa i 10 drugih potencijalnih kreatora ove kriptovalute. "Broj sličnosti između Szabovog pisanja i bijele knjige bitcoina je nevjerojatan", rekli su, dodajući da "nitko od ostalih mogućih autora nije bio ni približno tako precizan."

Prije nego što je Bitcoin pokrenut 2008., Szabo je na svom blogu komentirao “namjeru da stvori živu verziju hipotetske valute”. Razvio je mehanizam digitalnog novca poznat kao Szabo Bit Gold između 1998. i 2005. No, ovaj je kriptograf, također poznat po svojim istraživanjima digitalnih ugovora, više puta zanijekao da je izumitelj Bitcoina, piše Russia Today.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO