Umro je nadbiskup Tutu! 'Dao je smisao biblijskom uvidu da je vjera bez djela mrtva'

Datum objave: 26.12.2021   Broj čitanja: 2976
Nadbiskup Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir i jedan od glavnih aktera u okončanju apartheida u Južnoj Africi, preminuo je u 90. godini.
Umro je nadbiskup Tutu! 'Dao je smisao biblijskom uvidu da je vjera bez djela mrtva'

 

Predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je da je smrt nadbiskupa označila "još jedno poglavlje žalosti u oproštaju naše nacije od generacije izvanrednih Južnoafrikanaca".

Rekao je da je nadbiskup Tutu uradio sve da iza njega ostane "oslobođena Južna Afrika".

Tutu je bio jedna od najpoznatijih osoba u zemlji i inozemstvu.

Suvremenik ikone anti-aparthejda Nelsona Mandele, bio je jedna od pokretačkih snaga pokreta za okončanje politike rasne segregacije i diskriminacije koju je provodila vlada bijele manjine protiv crnačke većine u Južnoj Africi od 1948. do 1991. godine.

Dobio je Nobelovu nagradu 1984. za svoju ulogu u borbi za ukidanje apartheida.

Tutuova smrt dolazi samo nekoliko tjedana nakon smrti posljednjeg predsjednika Južne Afrike iz doba apartheida, Frederika Willema de Klerka, koji je umro u 85. godini.

Predsjednik Ramaphosa rekao je da je Tutu bio "ikonični duhovni vođa, aktivist protiv apartheida i globalni borac za ljudska prava".

Opisao ga je kao "domoljuba bez premca, vođu principijelnosti i pragmatizma koji je dao smisao biblijskom uvidu da je vjera bez djela mrtva.

“Čovjek izvanrednog intelekta, integriteta i nepobjedivosti protiv sila apartheida, bio je također nježan i ranjiv u svom suosjećanju za one koji su pretrpjeli ugnjetavanje, nepravdu i nasilje pod aparthejdom, te potlačene ljude širom svijeta”, kazao je Ramaphosa.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO