'BUDIMO GOSPODINOVI! Preko našeg blagoslova, izgubljeni se mogu vratiti'

Datum objave: 25.12.2021   Broj čitanja: 813
Snažne i jasne poruke, možda i jače nego ikad, čule su se iz crkvi diljem Bosne i Hercegovine.
'BUDIMO GOSPODINOVI! Preko našeg blagoslova, izgubljeni se mogu vratiti'


Vjernici su svjesni da žive u nikad neizvjesnijim vremenima i da su pred njima brojni izazovi. U snažnoj propovijedi o tome je ovog Božića u crkvi Svete Kate u Grudama i u crkvi Svetog Jure u Dragićini govorio i fra Stanko Pavlović.


Propovijed grudskog župnika prenosimo u cijelosti:


Draga braćo i sestre, na dobro vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo.

Drago mi je da niste zaboravili sinoć na badnjak. A badnjaci su ono što su donijeli pastiri koji su bdjeli, koji su bili budni oko svojih stada, one noći kad se Isus rodio. I u štali je bilo naloženo malo vatre, da ugrije Isusa. Eto to je badnjak. I zato se badnjaci unose i zato se badnjaci lože. U onom vremenu velika većina Betlehemaca spavala je. U povijesti ovoga svijeta, u Božjoj povijesti, u našem životu, ima stvari koje su samo jednom i neponovljive više. I ne možemo ih nikada više dostići. Zato valja biti budan, zato valja paziti, zato valja paziti na glavne stvari svojega života, zato valja biti praktično vjeran i odan Gospodinu. Njima koji su prespavali onu noć u Betlehemu bilo je u tom trenutku komotno, ništa ih nije koštalo, ali jesu li bili sretni, je li im bilo dobro zato što je prošao mimo njih najvažniji događaj u povijesti, a to je Gospodinov dolazak na zemlju!?


Draga braćo i sestre, velika većina vjernika i danas spava! Mi živimo u nezgodnim i odgovornim vremenima. Ali se ne smijemo vladati kao oni koji daju ton ovome svijetu! Jer njihov ton nije Božji ton! Mi budimo vjerni onomu koji se rodio radi nas i svih naših! Unatoč prljavom svijetu vrijede i danas čestitost, poštenje i čistoća, na to nas Gospodin obvezuje! Bit će još luđih odluka i postupaka ovih velikih! Neka ih bude, ali mi se držimo Gospodina! S Njegovim rođenjem počelo se ostvarivati ono što je Gospodin za nas predodredio u svojoj božanskoj ljubavi.

 
Gospodin Bog nije nam mogao biti bliže nego rodivši se i postavši čovjekom za nas. U ovom ludom svijetu, mi budimo Gospodinovi! I onda kad smo Gospodinovi, onda smo na pravome mjestu, onda nema krivih koraka. Onda kad smo Gospodinovi, tek onda smo ispunjeni. Kad smo Gospodinovi, onda i uživamo pravu sreću u svom životu, i na ovome svijetu. Gluma i glumci, i takozvani moćnici, nisu na Gospodinovoj strani. Nisu sretnici. Nego su unesrećeni i unesrećuju druge. A mi, zahvalimo Gospodinu što je zapalio vatru milosti u našim srcima. I čuvajmo vatru te milosti i vatru tog blagoslova. Dakle, preko našeg blagoslova izgubljeni se mogu vratiti!

Isusovo rođenje nas ozbiljno opominje, nadahnjuje i podsjeća na to da imamo život vječni! Njegovo sveto rođenje je realnije nego što smo mi sami! Gospodin je veći nego što smo mi sami. Pa zato, imajmo duha Božjega, tim više što ga drugi nemaju.

U Americi, jedna bogata agentica nekretninama izgubila je veću sumu novca, a jedan beskućnik našao je 10 tisuća dolara, za običnog čovjeka veliki novac. Ovaj beskućnik bio je moralan i razlikovao je dobro od zla. Nije mu palo na pamet da zadrži taj novac koji bi mu jako dobro došao. Nego je otišao na policiju, predao novac, predstavio se. I trajalo je to dosta. I nakon godinu dana bogata agentica nekretninama susretne ga, sazna tko je on i rasplaka se. Podsjetila se na mlađu verziju sebe jer kao djevojka s djetetom i ona je bila beskućnica. Pri tom susretu, on nije ništa očekivao. Za njega je dobro djelo bila dovoljna nagrada. A ona mu je odlučila plaćati stan godinu dana. I u međuvremenu potaknula ga da se krene kao čovjek usavršavati i financirala mu školovanje. I on je upravo tim činom počeo ostvarivati svoje životne snove.

Draga braćo i sestre, ne moramo doživjeti dramu života. Ali ako nam se dogodi. Valja biti Gospodinov, valja biti moralan, valja biti vjeran, i Njemu i sebi! Gospodin i u nemogućim situacijama izvodi sve na dobro. Ova žena o kojoj govorim nije zaboravila u čemu se sve ona nalazila. A beskućnik da je bio sebičan i pohlepan ne bi doživio što mu je dragi Bog namjenio.

Zato draga braćo i sestre, velik je Gospodin što je došao k nama i rodio se za nas da mi ne budemo pustoš ovoga svijeta, nego da budemo prava Božja bića koja znaju živjeti, ljubiti, dijeliti... ljubav, čistoća, vjernost, poštenje... po tome nas Gospodin usrećuje, oplemenjuje, blagoslivlja! Snagu daju dobra djela!

Vjerujmo u Gospodina, ljubimo Gospodina, ustrajmo u Gospodinu. Neka nas ne zbuni ovaj prljavi svijet. Nema životne sreće i dubokog, istinskog zadovoljstva bez Gospodina. Evo to je ono što je Gospodin htio i što želi nama i od nas.

I samo još jedno: Bogu hvala što smo Gospodinovi i što u ovom vremenu i svijetu, u ovom životu, jesmo Njegovi! A tko je Njegov ne boji se ni sadašnjosti, ni sutrašnjosti, ne boji se ovoga života niti vječnoga života. Zato, ostanimo Gospodinovi, ljubimo Gospodina, vjerni budimo, nepokolebljivi budimo, čvrsti budimo, kao granit u ljubavi i vjernosti, u molitvi i žrtvi, u odanosti, i Nebu i svojima. I opet, kad smo malodušni, nemojmo zaboraviti, što je ljudima nemoguće - Bogu je moguće, Bogu je moguće i u našem, i u mom i u tvom životu! Neka nas milost Božja još više ojača, da budemo još gorljiviji s Njim i za Njega i s puno više ljubavi u svim našim obiteljima.

Amen.


Fra Stanko Pavlović - Na Božić 2021. godine

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO