Ružica Krešić-Jukić: Tko snosi odgovornost za nuspojave od cjepiva?!

Datum objave: 12.12.2021   Broj čitanja: 1912
Bivša dopredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Ružica Krešić-Jukić na svom se Facebook profilu osvrnula na situaciju s cjepivom protiv covid-19. Upitala se tko snosi odgovornost za nuspojave od cjepiva.
Ružica Krešić-Jukić: Tko snosi odgovornost za nuspojave od cjepiva?!

 

Objavu Ružice Krešić-Jukić otpor.media prenosi u cijelosti…

U Hrvatskoj je prije nekoliko dana utvrđeno kako je mladić od 33 godine umro i da je uzrok smrti prijem cjepiva (vakcine) protiv covida -19.

Nakon toga se postavlja pitanje tko je odgovoran za naknadu štete zbog smrti, koja je nastala prijemom cjepiva.

Je li odgovoran proizvođač cjepiva ili država?

Prema informacijama, koje su objavljene neslužbeno putem medija, proizlazi da su ugovori koji su zaključeni između proizvođača cjepiva i Europske komisije, koja u ime država članica Europske unije naručuje cjepivo, tajni.

Postavlja se pitanje zašto su tajni?

Naime, države kada naručuju određene proizvode ne bi smjele da potpisuju tajne ugovore, jer plaćaju novcem iz proračuna upravo građana koji su i dali svoj novac u taj proračun i imaju pravo znati što se to u njihovo ime ugovara za njihov novac.

Prema neslužbenim informacijama, proizvođači cjepiva su unijeli u ugovor odredbu da se proizvođači ograđuju od odgovornosti, s obrazloženjem da se radi o prekratkom vremenskom razdoblju da bi se mogle znati nuspojave”.

Prema čl. 57 st. 2 Zakonu lijekovima i medicinskim sredstvima B i H , proizlazi da je proizvođač odgovoran za proizvodnju, razvoj, kontrolu kvaliteta, pakiranje , označavanje lijeka, bez obzira da li ga je sam proizveo ili ga je u njegovo ime proizvelo treća osoba.

Dakle, proizvođač mora u svom uputstvu navesti što taj lijek liječi i koje su nuspojave tog lijeka i eventualno s kojim lijekom se ne smije uzimati takav lijek.

Tako je čl. 71 st.3 istog zakona propisano da svako pakiranje lijeka, koji je u prometu u B i H, mora imati priloženo uputstvo za pacijenta, osim ako su navedeni u vanjskom pakiranju.

Onaj tko prima cjepivo mora imati takvu informaciju , kao i o svim nuspojavama cjepiva, pa da se sam odluči hoće li to učiniti i svojim potpisom to potvrditi.

Smrt je najteža nuspojava, te se prema pozitivnom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine može razmišljati u tom slučaju i o povlačenju lijeka (u ovom slučaju cjepiva).

U slučaju da su vlade zaključile takav ugovor, koji podrazumijeva da se proizvođač ograđuje od odgovornosti za štetu nastalu upotrebom cjepiva, onda je takav ugovor suprotan pozitivnom zakonodavstvu i u tom slučaju sasvim je logično da će država odgovarati za štetu nastalu primjenom tog cjepiva.

Takvi ugovori bi bili štetni po budžet te države!

Ono što je pozitivno u Bosni i Hercegovini je to što su vlade ove države odustale od uvođenja covid-propusnica, kao i o uvođenju obveznog cijepljenja, jer doista iste ne bi razriješile pitanje zaraze covidom-19, obzirom na razne nepoznanice ovoga cjepiva i imajući u vidu da neke države kao što je Japan po 6 godina testira cjepivo ili lijek prije nego ga stavi u promet.

Stoga cijepljenje treba i dalje da bude na dobrovoljnoj osnovi!

Zbog toga, kao i zbog slobode govora o ovoj temi po prvi puta nakon rata ponosna sam na vlade Bosne i Hercegovine, jer mnogi građani drugih država žele se doseliti u Bosnu i Hercegovinu upravo zbog ovih sloboda koja im pruža ova država, a ne države koje navodno primjenjuju Europsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, a u stvari primjenjuju najgrublje oblike segregacije – napisala je na Facebooku Ružica Krešić-Jukić.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO