Evo koliko iznosi normalna temperatura i kada se trebate zabrinuti?

Datum objave: 09.12.2021   Broj čitanja: 2854
Normalna temperatura tijela može varirati i ovisi o nekoliko čimbenika: spolu, godinama, razdoblju dana, umoru i slično.
Evo koliko iznosi normalna temperatura i kada se trebate zabrinuti?

 

“Temperatura može varirati, pri čemu su neki članovi obitelji konstantno topliji od drugih. To ne mora biti loše. Normalni raspon za većinu ljudi je od 36,1°C do 37,2°C”, navodi liječnik Charles Brantly. Normalni raspon temperature ipak je malo drugačiji kod djece i kod starijih osoba.

 

“Djeca su u prosjeku malo topliji nego odrasli, a stariji od 65 godina su malo hladniji”, dodaje liječnik.

 

Navodi da na temperaturu može utjecati i brzina metabolizma, hidratizacija, pa čak i odjeća koju nosite. Žene općenito imaju nižu temperaturu zbog većeg postotka tjelesne masti. Brantly kaže da temperatura kod žena može varirati tijekom menstruacije. Nadalje, temperatura je niža tijekom noći, a najviša je u pet sati popodne. Na temeperaturu može utjecati i hrana koju jedemo pa smo obično malo topliji nakon obroka.

 

Dakle, sljedeći put kad budete mjerili temperaturu, imajte na umu da normalne vrijednosti variraju između 36,1°C i 37,2°C.

 

Visoka temperatura jedan je od prvih znakova bolesti, a ako je tjelesna temperatura viša od 38°C, smatra se da osoba ima groznicu, piše Insider. Simptomi groznice uključuju osjećaj hladnoće, glavobolja, umor, bolove u tijelu i znojenje.

 

Groznica obično prođe kroz tjedan dana, a pri tome je potrebno unositi puno tekućine, odmarati se i nositi laganu odjeću. Ako se stanje ne popravi kroz tjedan dana, obratite se liječniku.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO