Pritvor za direktora Bosnalijeka

Datum objave: 09.12.2021   Broj čitanja: 1256
Sud Bosne i Hercegovine je, na zahtjev državnog tužiteljstva, odredio jednomjesečni pritvor direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću, prenosi portal Klix.ba.
Pritvor za direktora Bosnalijeka

 

Pritvor za Uzunovića je zatražen zbog straha od bjekstva i da bi mogao manipulirati dokazima jer je to, kako tvrdi Tužiteljstvo BiH, već radio te opstruirao istragu.


Njegov odvjetnik Mirsad Crnovršanin je negirao bilo kakve opstrukcije navodeći da odavno aktivno surađuju s Tužiteljstvom BiH.

 

Također je naglasio da bi pritvaranje Uzunovića značilo višemilijunsku štetu za Bosnalijek s obzirom na to da je on jedini ovlašteni potpisnik akata koji su nužni kako bi se nastavilo poslovanje tvrtke.

 

Umjesto pritvora je predložio mjeru zabrane napuštanja BiH, osim ukoliko je to potrebno kako bi bio sklopljen neki posao Bosnalijeka u inozemstvu.

 

 

Presudi je prethodilo ročište na kojem je tužiteljica Enisa Adrović predstavila tvrdnje za sumnju na krivična djela organiziranog kriminala, pranja novca, zlouporabe položaja i sklapanja štetnog ugovora, a za koja Tužiteljstvo vjeruje da je počinio Nedim Uzunović u vrijeme dok je bio direktor predstavništva Bosnalijeka u Rusiji, kao i u razdoblju dok je bio prvi čovjek kompanije.

 

Navela je da kompletna istraga obuhvata 30-ak osumnjičenih, a da se sve može podijeliti u dva dijela. Jedan dio se odnosi na prisvajanje protupravne imovinske koristi, a drugi dio na nezakonitu privatizaciju Bosnalijeka i prodaju dionica tvrtke.

 

Naime, kako ona ističe, Uzunović je osnovao dvije velike kriminalne skupine. Prva obuhvata Uzunovića i njegovu obitelj i prijatelje, a druga Uzunovića i njegove poslovne partnere u svijetu i BiH.

 

U odnosu na aktivnosti ove dvije grupe, tužiteljica je najmanje sat i pol nabrajala sumnjive transakcije. Poručila je kako je Uzunović transferirao ukupno 8.849.000 KM s računa Bosnalijeka na račune offshore kompanija, za koje tvrdi da ima dokaze da su u Uzunovićevom vlasništvu. Zatim je, kako kaže, taj novac prebacivao na privatne račune izvan zemlje, kako svoje, tako i svoje žene, djece, oca, punca i raznih prijatelja. Prilikom ispitivanja kaže da je i njih pitala znaju li zašto im je Uzunović poklanjao i uplaćivao na račun stotine tisuća KM, na što su oni rekli da ne znaju. Takav odgovor čini ih osumnjičenima u ovoj istrazi.

Ističe da je sklapao ugovore između Bosnalijeka i njegovih lažnih tvrtki, koje nikad ni prije ni poslije poslovanja s bh. farmaceutskom kompanijom nisu imale nikakve značajne transakcije. Tvrdi da postoje i dokazi o tome da usluge koje su te kompanije naplatile Bosnalijeku nikada nisu izvršene.

 

Uzunovićev odvjetnik Mirsad Crnovršanin je prilikom iznošenja obrane kazao da Tužiteljstvo nema dokaze za svoje tvrdnje, kao ni dokaze o uplatama i vlasništvu.

 

Tužiteljica je govorila i o drugoj kriminalnoj skupini čiji je vođa, kako tvrdi, Nedim Uzunović.

 

Ona je kroz niz primjera formiranja ugovora o cesiji i prodaji naplate potraživanja Bosnalijeka utvrdila način na koji je Uzunović navodno kupovao dionice Bosnalijeka novcem upravo ove tvrtke.

 

Jedna od kompanija koja se spominje je KBC, koja je 2016. godine, putem berze, od Vlade Federacije BiH kupila dionice Bosnalijeka. Način kako je to izvedeno tužiteljica je navela kao primjer pogodovanja trećim osobama na štetu Bosnalijeka.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO