Grudski branitelji nazočili 30. obljetnici herojske obrane Dubrovnika FOTO

Datum objave: 06.12.2021   Broj čitanja: 3191
Nekolicina branitelja u tvrđavi Imperijal u jednom trenutku tražila je od suboraca iz grada da se vatra otvori baš po samoj tvrđavi, budući da su na njen gornji dio već kročili daleko brojniji agresorski vojnici.
Grudski branitelji nazočili 30. obljetnici herojske obrane Dubrovnika FOTO


Na poziv UHDDR grada Dubrovnika predstavnici UDVDR "Genaral Blago Zadro Grude" nazočili su danas obilježavanju dana branitelja i 30. obljetnice herojske obrane grada Dubrovnika.

 

6. prosinca 1991. godine, na 'crni petak dubrovački', JNA ojačana rezervistima iz dobrovoljcima iz Srbije i Crne Gore pokrenula je u ranojutarnjim satima sveopći napad na Dubrovnik. Najsnažniji napadi usmjereni su na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ ponad grada, ali i na povijesnu jezgru pod zaštitom UNESCO-a, hotel Belvedere te naselja Sustjepan i Nuncijata.

 

Nekolicina branitelja u tvrđavi Imperijal u jednom trenutku tražila je od suboraca iz grada da se vatra otvori baš po samoj tvrđavi, budući da su na njen gornji dio već kročili daleko brojniji agresorski vojnici. Taj se učinkovit potez pokazao odlučujući jer je agresorska vojska bila prisiljena povući se uz velike gubitke.


 

U jednom je danu život izgubilo devetnaest branitelja i civila, a 60 ih je ranjeno. Tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od tristo branitelja i civila, svoje domove bilo je prisiljeno napustiti više od 30 tisuća stanovnika, a nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO