Fra Stanko Pavlović: Neka ovaj advent uistinu bude, Bogu mila, duhovna inventura nas samih

Datum objave: 05.12.2021   Broj čitanja: 2620
Danas je druga nedjelja došašća. Vjernici su upalili drugu, ljubičastu svijeću Betlehema koja simbolizira Kristove jaslice, a predstavlja ljubav.
Fra Stanko Pavlović: Neka ovaj advent uistinu bude, Bogu mila, duhovna inventura nas samih

 

Fra Stanko Pavlović je u propovijedi na drugu nedjelju došašća vjernike pozvao da naprave duhovnu inventuru u ovom vremenu.

U uvodu, podsjetio je na dječaka snažne vjere koji je pred kraj onog rata, završio u ratnom zarobljeništvu. Imao je nepunih 17 godina i osuđen je, kao mnogi u onom vremenu, bez da je ikakvo zlo učinio. - Uhićen je i mučen, a onda je došao pred prijeki sud i njihova presuda je glasila smrt! Izvršenje kazne strijeljanjem u 5 sati ujutro, odmah idućeg jutra. Posljednja želja bila mu je da napiše pismo i da ono stigne do njegovog oca. "Dragi tata, teško mi je pisati ovo pismo. Nada mnom će biti izvršena smrtna presuda strijeljanjem. Ali, ja se nimalo ne bojim. Osjećam neku čudesnu snagu. Osjećam da mije Gospodin blizu. Znam da je tebi teže nego meni i zato mi je teško ovo pisati. Ti gubiš sina, ali ja dolazim svom Gospodinu, Njemu ususret i Njemu u zagrljaj", napisao je dječak. Očito je da ovom dječaku dragi Bog nije bio dalek. Dječak je bio praktički vjernik i bio je spreman doći svom Gospodinu! Na našu odanost, na našu predanost i Gospodin uzvraća i čini više nego što mi u pojedinim trenucima svog života možemo zamisliti! Obraćenje? Obraćenje je svjesno i osobno okretanje usmjerenje na Gospodina. To je ono što je bitno! To je advent! Upravo, obraćenje Gospodinu znači biti spreman poći Gospodinu ususret. Advent i korizma su vrijeme naše duhovne inventure i s razlogo trebamo usvajati apostolove poticaje, poticaj Ivana Krstitelja, pa onda Isusove prispodobe, Njegove propovijedi i riječi, i to s razlogom! Jer trebamo svi podvući crtu i vidjeti kakvo je ustinu naše lice, kakvo je moje lice, kakvo je moje srce, kakav sam ja pred Gospodinom! - istaknuo je u nadahnutoj propovijedi grudski župnik.

Osvrnuo se i na današnje Evanđelje po Luki, o vremenu kada je došla riječ Božja Ivanu, sinu Zaharijinu, u pustinji. »Glas viče u pustinji: ’Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Svaka dolina neka se ispuni, svaka gora i brežuljak neka se slegne! Što je krivudavo, neka se izravna, a hrapavi putovi neka se izglade! I svako će tijelo vidjeti spasenje Božje.’

- Slušali smo Evanđelje u kojem Ivan Krstitelj obilazi cijeli jordanski kraj propovijedajući obraćeničko krštenje na otpuštenje grijeha. Da njegovi sunarodnjaci usklade svoj način života s onim što Gospodin od njih očekuje. I pripravlja ih na susret s Gospodinom! I zašto to čini? Pa da se ne moraju bojati Gospodina! Čovjek koji čini ono što Gospodin od njega očekuje može se radovati svome Stvoritelju. I duhovna inventura koju sam spominjao, nije protiv nas, nije tu da nam čini neugodu i neprijatnost nego da odbaci sve ono što nama ne priliči i što žalosti Svevišnjega. Ako znamo tko smo, gdje smo, ako znamo da naš život vodi u vječnost, ali preko križa, blago nama - istaknuo je fra Stanko.

Crkva Svete Kate prepuna je u vremenu adventa, mise zornice ispunile su je do posljednjeg mjesta. Tako je i u ostalim župama općine Grude i šire. - U adventu, danas za ručak, upaljena je druga adventska svijeća, na oltaru je sjaj oltarskih svijeća, bit će upaljene i božićne svijeće. Pa svijetlost ovih svijeća, potiče nas i ohrabruje na božansku svjetlost koja obasjava nas, naše biće, naš život i životne putove. A kad Gospodin obasjava, to je jedna pomoć, jedno prosvijetljenje, jedno prihvaćanje, jedno olakšanje našega života! Zato se i trebamo preispitivati, trebamo se pripravljati jer će Isus doći jednom na vrata našega života i pokucati, te nas pitati jesmo li dovoljno pripravni! Pa da bismo bili dovoljno pripravni, možemo i moramo se pripravljati u svakodnevnici naših života - naglasio je grudski župnik.

Pozvao je na molitvu da Gospodin zapali vatru milosti u našim srcima. - Zima je, osjećamo je. A pomislite sada kada se u kući ne naloži vatra ili ne uključi grijanje. Grozan osjećaj, nemoguć! Pa molitva je Gospodinova vatra, po našoj molitvi Gospodin će zapaliti vatru milosti u našim srcima, u našim bićima! Pa Gospodin nas drži za riječ. Gospodin sluša našu molitvu. Pa zato draga braćo i sestre, koliko god smo toga svjesni, opet se lako pustimo i zapustimo! Zato neka ovi dani adventa, dogodine i korizme, neka uistinu budu Bogu mila inventura nas samih, ispitajmo se, pogledajmo što možemo zadržati, a što trebamo izbaciti. Na taj način čistimo sebe, radujemo Nebo, a i Gospod nas prihvaća i vodi, Amen, hvaljen Isus i Marija - zaključio je u propovijedi povodom druge adventske nedjelje fra Stanko Pavlović.

Kroz ovaj tjedan je u župi Grude ispovijed starih i nemoćnih osoba, a od srijede do kraja tjedna, od 16 do 18 sati, pozvani su župljani Gruda, a i ostalih župa koji mogu pomoći kao ranijih godina, da doniraju hranu i(li) novac za pučke kuhinje koje drže fratri u Sarajevu i tako hrane gladne. Župa Grude je jedan od najvećih donatora pučkim kuhinjama, a tako neka se zadrži i ove godine i ovog Božića, da svi osjete radost blagdana. Prije nekoliko godina napravljena je reportaža o ovoj pučkoj kuhinji. Ispovijest Petra Dragičevića, tada 85-godišnjeg umirovljenog profesora, teško bolesnog, zatim 55-godišnjeg Srećka Helda koji bez pučke kuhinje ne bi preživjeli nikog nije ostavila ravnodušnim. Toliko je oko nas potrebitih. Osvrnimo se na njih i pomozimo, u skladu s mogućnostima.


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO