Radončić: Bakir i Čović su dogovorili da nema više izbornih krađa, trude se i oko izbornog zakona

Datum objave: 30.11.2021   Broj čitanja: 2079
Moram reći da međunarodni medijatori zaista ulažu ogromne napore da dođe do zajedničkog rješenja.
Radončić: Bakir i Čović su dogovorili da nema više izbornih krađa, trude se i oko izbornog zakona


U ovom trenutku ne želim biti pesimist, ali i nemam neke radosne vijesti da su se stavovi, uvjetno rečeno, hrvatskog i bošnjačkog bloka približili. Kazao je ovo danas u Sarajevu Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, nakon sastanka u zgradi Izaslanstva EU s Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst.

- Imamo previše kompliciranu situaciju u FBiH. Ne treba biti veliki entuzijast da se tako teške teme, koje traju desetak godina, mogu završiti s nekoliko sastanaka. Ono što je vrlo važno, čini mi se da i gospodin Izetbegović i gospodin Čović pokazuju maksimalni interes da do kompromisa dođe. U ovom trenutku taj kompromis je još daleko. Kada je izbor članova Predsjedništva BiH u pitanju, zagovaram i dalje neizravan način u Parlamentu, to bi vrlo relaksiralo cijelu priču. Ne bi bilo plutajućih niti plivajućih, niti distrikta niti županija, izbjegli bismo aluzije na treći entitet, ali mislim da pregovori traju i treba navijati da oni uspiju - kazao je Radončić.

Dodao je da je BiH napravljena u Daytonu, dva entiteta, tri naroda i ostali.

- I tu konstitutivnost nisam izmislio ja, Fahrudin Radončić, to je daytonska kategorija. Na kraju, predsjednik pokojni Alija Izetbegović je 2000. godine dobio to, na osnovu svoje apelacije pred Ustavnim sudom, da se mora poštovati konstitutivnost. Vjerujem da to relaksira odnose. BiH je država tri naroda, mi treba učiniti sve da se svi osjećamo komotno. Zaista želim vjerovati da političari koji traže kompromis koji žele dobro svim narodima. Da će dobiti prednost nad onim koji jeftinim, populističkim svađama, ratnohuškačkom retorikom dobiju izbore. Ovo je moje uvjerenje i ja se njega ne stidim. Mislim da je to jedina budućnost BiH - kazao je lider SBB-a.

Na pitanje je li moguće asimetrično rješenje, Radončić je odgovorio:

- Mi ne možemo pristati na asimetrično rješenje iz makar dva razloga. Možemo hipotetički promatrati situaciju. Vi ćete u roku od 24 sata dobiti člana Predsjedništva iz Republike Srpske, ali dok se budu konstituirali domovi naroda Federacije i Bosne i Hercegovine, to može trajati mjesecima. Dalje, ne mogu članovi istog tijela ili organa imati različit izborni legitimitet i birati se na različit način, tako da asimetrično rješenje, što se tiče i SBB-a i drugih političkih stranaka, pa i SDA, nije prihvatljivo.

Novinare su zanimali detalji razgovora iza zatvorenih vrata, a Radončić je rekao da ne može otkrivati više detalja.

- Pa, problem je, da budem iskren, cijeli paket. Prvo, ono što je dobar rezultat ovih razgovora, mislim da su i gospodin Čović i gospodin Izetbegović pristali da njihove stranke glasaju za podizanje izbornih standarda i da neće više biti izbornih krađa ako na to pristane i SNSD. Ako SNSD i gospodin Dodik ne pristanu na to, onda znači da se deklariraju kao kradljivci na izborima. Mislim da je to već dogovorena stvar. Imate tri seta teških pitanja, to su izbor člana Predsjedništva, domova naroda itd., tehnički standard izbora. Vjerujem da će se rezultat ipak pokazati, ako ne tijekom ovog posjeta, svakako narednog - kazao je Radončić.

Na pitanje novinara da prokomentira jučerašnju sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH, odnosno glasovanje HDZ-ovih izaslanika da se poništiti Inzkov zakon o negiranju genocida, lider SBB-a je kazao:

- Nije u redu da otkrivam šta sam čuo u četiri oka, da su hrvatski glasovi dati SNSD-u u najboljoj namjeri da se SNSD sačuva u pregovaračkom procesu, a ne zato što HDZ želi da bude partner SNSD-u i Dodiku. HDZ je znao da to jučer praktički ne može proći, digli su ruku više zbog toga da sačuvaju SNSD kao dio dogovora, a ne kao dio problema.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO