Meteorolozi objavili podatke: Predstojeća zima trebala bi biti nešto hladnija

Datum objave: 30.11.2021   Broj čitanja: 1485
Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili su sezonsku prognozu vremena za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje od 1. prosinca 2021. do 28. veljače 2022. godine.
Meteorolozi objavili podatke: Predstojeća zima trebala bi biti nešto hladnija

 

Na temelju rezultata dinamičkih i statističkih modela od strane (MedCOF-a17) i (SEECof-a 26), kao i proizvoda FHMZ, temperatura zraka tijekom zime (1. prosinac 2021. – 28. veljače 2022.) bi prema većini modela u većem dijelu Bosne, trebala biti u granicama ili iznad normale u odnosu na prosječnu zimu za period (1981.-2010. godine). Na području Hercegovine prema istim modelima predstojeća zima bi trebala biti iznad normale.

 

Vjerojatnoća ostvarenja prognoze je od 40 posto za područje Bosne i do oko 50 posto za južna područja naše zemlje.

 

U usporedbi sa istim razdobljem prošle godine, predstojeća zima trebala bi biti nešto hladnija.

 

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom zime (2021.-2022.) je do 58, a na području južne Hercegovine prognozira se do 14 mraznih dana.

 

Prema prognostičkim modelima za prostor Bosne i Hercegovine ali i šire regije, vjerojatnoće za sva tri scenarija (ispod, u granicama ili iznad prosjeka) su podjednake. Naime, modeli ne daju pouzdaniji scenarij za prognozu količine padalina. Raspored padalina tijekom zime bit će neujednačen. Tijekom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padalina ali i kraća razdoblja sa većom količinom padalina. Meteorolozi napominju da se ne može ni precizirati vrsta padalina za pojedine dijelove godine.

 

Prognoza padalina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje, je manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padalina na duga vremenska razdoblja treba uzeti s većom dozom rezerve.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio