Biskupiju u Dubrovniku ipak ne preuzima hercegovački franjevac: Novi biskup je Janjevac don Roko Glasnović

Datum objave: 30.11.2021   Broj čitanja: 2073
Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je u utorak 30. studenog da je papa Franjo imenovao dubrovačkim biskupom svećenika Šibenske biskupije don Roka Glasnovića.
Biskupiju u Dubrovniku ipak ne preuzima hercegovački franjevac: Novi biskup je Janjevac don Roko Glasnović


Tako se stalo na kraj spekulacijama koje su spominjale mogućnost da Dubrovačku biskupiju preuzme netko od hercegovačkih franjevaca koji nakon grubih kažnjavanja u vremenu Ratka Perića, otmice župa na temelju dokumentiranih prevara i napada na Međugorje, očito ne mogu dobiti niti simboličku satisfakciju, a na razne načine teror je nad njima nastavljen u Hercegovini i nakon mandata Ratka Perića.


Zanimljivo je i da nakon Hercegovine, u kojoj je također biskup Hrvat iz Janjeva Petar Palić, funkciju biskupa u Dubrovniku također će vršiti Hrvat iz Janjeva, čija se majka prezivala Palić.

Don Roko Glasnović rođen je 2. srpnja 1978. godine u Šibeniku od oca Nikole i majke Marije rođene Palić. Osnovnu školu pohađao je u Janjevu od 1985. do 1990. i u Šibeniku od 1990. do 1993. Srednju Tehničku školu pohađao je u Šibeniku od 1993. do 1997. godine. Služio je vojni rok 1997./1998. Jednu godinu (1998.) studirao je na Pravnom fakultetu u Splitu. Pohađao je Bogoslovno sjemenište i studirao Teologiju u Splitu od 1999. do 2005. godine. Za đakona je zaređen 5. prosinca 2004. a za svećenika 2. srpnja 2005. u Šibeniku.

Pastoralnu teologiju studira na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu od 2005. do 2008. Nakon studija 2008. godine imenovan je župnikom župe Pohođenja BDM u Njivicama gdje ostaje godinu dana. Iste godine imenovan je Povjerenikom za pastoral braka i obitelji Šibenske biskupije. Od tada vrši i ulogu ceremonijara Šibenske biskupije. Osobnim tajnikom šibenskog biskupa imenovan je 2009. godine. Iste godine postaje i članom svećeničkog vijeća Šibenske biskupije. Članom Povjerenstva za Katolički školski centar (KŠC) i za Katoličku osnovnu školu (KOŠ) imenovan je 2011. Član je Vijeća HBK za život i obitelj od 2012. godine. Upraviteljem župe sv. Margarite u Jadrtovcu imenovan je 2014. godine. Iste godine postaje i član Ekonomskog vijeća, a 2017. imenovan je ekonomom Šibenske biskupije, ravnateljem Katoličkog školskog centra te predstojnikom Biskupijskog ureda za škole. Upravitelj Župa sv. Petra na Kapriju i Uznesenja BDM na Žirju bio je od 2017. do 2019. godine kada postaje član zbora savjetnika Šibenske biskupije.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Kakvo čudo02.12.2021 13:19 sati
    Trebamo biti svjesni da konzervativni lobisti nameću svoje kandidate za novog biskupa. Što možemo očekivati dok je kod zaposjedanja biskupske stolice narod Božji ostavljen po strani?
  • ERO30.11.2021 13:46 sati
    Moramo shvatiti da je Hercegovačka franjevačka uprava samu sebe ponizila i da nitko nije kriv što ih se više ne doživljava ozbiljno. Poslali smo fra Sesara u Vatikan, fra Šteku na čelo neke europske udruge franjevaca i što smo dobili osim jednog velikog ništa? Čak i Međugorje koje je bilo hercegovačke provincije oduzeo je Vatikan! Hercegovački franjevci više nemaju jednog fra Rufina Šilića koji će udariti šakom o stol i boriti se za svaki pedalj zemlje. Hercegovački franjevci su izdali Hercegovinu, Međugorje, Čapljinu, Grude, Mostar, Široki lome lošim svećenicima, Humac također... i to je žalosna činjenica! Čast izuzecima ali fratri koji su sačuvali stoljetna područja nestaju i lako je za sadašnjost. Mi imamo još ovih starih fratara koji će nas sačuvati! Šta će naša djeca? O tome nitko ne misli!
  • ......30.11.2021 13:41 sati
    Sve po rodbinskoj vezi aj neka. Ma ko bi bio od hercegovaca ispade da niko nije podoban za ovo zvanje
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO