Čović: Bakir prijeti i ucjenjuje, a probosanski znači odvojiti od Hercegovine

Datum objave: 29.11.2021   Broj čitanja: 2018
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine se obratio i predsjedatelj Dragan Čović koji je objašnjavajući uzrok blokade u ovoj državnoj instituciji na neki način poručio da neće pristati na reduciranje ovlasti entitetskog Doma naroda.
Čović: Bakir prijeti i ucjenjuje, a probosanski znači odvojiti od Hercegovine


Čović je na početku obraćanja rekao kako svi u BiH pokušavaju vještinom komunikacije između sebe uzeti ono što im odgovara iz Dejtona, Ustava i slično. Također, problematizira odluke i postojanje stranaca u BiH.

"Postoje institucije koje mogu kompetentno kazati kad nešto nije u skladu sa Ustavom, ali mi imamo problem što ta institucija unutar sebe ima tri predstavnika međunarodnih institucija", rekao je.

Zatim se dotaknuo prijedloga o reduciranju ovlasti Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Kad netko kaže da želi ugasiti jedan dom jer misli lakše donositi odluke. Što bi to značilo lakše donositi odluke? To bi u FBiH značilo da dominantna većina može sve odluke donijeti kad se naljuti, čak se ne mora ni naljutiti - u Vladi FBiH, u Zastupničkom domu i sve je riješeno. Zato je dobro da razgovaramo mi ovdje jer ovi ljudi što sada sjede u nekim uredima u Sarajevu (međunarodna delegacija) žele nam pomoći, ali ja sam siguran da ako ova zemlja ima ikakvu budućnost oni nikada više uime nas neće donositi odluke. Toliko o odlukama ex visokog predstavnika", naglasio je Čović.

Kazao je kako se nada da će sve strane u ovoj neizbornoj godini uspjeti da završe priču o Izbornom zakonu i osiguraju legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

Bakir Izetbegović je prije nekoliko dana gostujući u TV emisiji na državnoj televiziji rekao da Dragan Čović neće dobiti ništa ako ne pristane na deblokadu Doma naroda. Na to je sada reagirao Čović.

"Kad meni netko kaže i pošalje javnu poruku ovih dana nećeš ništa dobiti ako ne uradiš to, recite mi je li to traženje razgovora ili poruka 'ili ćeš biti dobar ili ćemo ti i četvrti put izabrati da sjedi netko umjesto Hrvata'", rekao je on.

Zatim je kazao kako on ne želi tako razgovarati, nego želi zajedno sa svojim kolegama pronaći dijalog, "ali nikada dva protiv jednog".

Dotaknuo se kolegija uoči ove sjednice.

"Jedna od rasprava koje smo vodili na kolegiju s ciljem kako izaći iz ovog svega - želja je bila da svima kažemo da ne možemo na način kako se to do sada radilo dalje pokušavati zatvarati oči na stvarima koje se tiču nekog drugog i pokušati vještinom traženja riječi iskomunicirati sa svojim prijateljima, kolegama glasačima i stvoriti već ambijent za izbore 2022. godine", rekao je.

Osim toga, zapitao se i šta to znači termin "probosanski" s aspekta politike kazavši da je to samo izraz koji se koristi kako bi "nekoga odvojili od nekoga drugog".

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio