Asim Kurjak: U BiH ćemo pomalo vraćati uspješne ljude

Datum objave: 27.11.2021   Broj čitanja: 3203
Internacionalna akademija nauke i umjetnosti Bosne i Hercegovine održala je okrugli stol na temu "Kuda ide Bosna i Hercegovina".
Asim Kurjak: U BiH ćemo pomalo vraćati uspješne ljude

 

O brojnim aktuelnim temama i problemima koji opterećuju i s kojima se suočava BiH, ali i potencijalnim rješenjima govorili su akademik Asim Kurjak, predsjednik IANUBiH, te akademici Sead Alić, Žarko Papić, Žarko Primorac, Izet Mašić, kao i prof. dr. Halima Resić, redovita članica IANUBIH i profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu, piše Klix.ba.

"Preko milijun i pol građana BiH je u dijaspori i drugi smo u svijetu po tome. Od toga je 224 doktora znanosti i 117 pjesnika i književnika. Nemamo još uvijek odgovora kako te uspješne građane BiH vezati sa maticom zemljom. Pokušat ćemo ih pomalo vraćati", kazao je Kurjak.

Dina Selesković, akademski skulptor i voditelj razreda za dijasporu IANUBiH, podsjetila je da su podaci Svjetske banke za BiH poražavajući kada je emigracija u pitanju.

 

"Dijaspora BiH u svijetu je jedan nevjerojatan resurs koji BiH ima, ali je neiskorišten zbog letargičnosti i manjka institucionalnog pristupa dijaspori. Što je veća naša posvećenost suradnji s dijasporom postojat će veća mogućnost da se uhvatimo u koštac sa svim promjenama koje se događaju u našem društvu", kazala je Selesković.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO