Nova varijanta korone mogla bi opet prizemljiti zrakoplove

Datum objave: 26.11.2021   Broj čitanja: 3458
Nova varijanta koronavirusa je najznačajnija varijanta koju su znanstvenici dosad otkrili, rekla je direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost Jenny Harries.
Nova varijanta korone mogla bi opet prizemljiti zrakoplove

 

Radi se o varijanti korone koja je zabilježena u Južnoafričkoj Republici, Bocvani i Hong Kongu. Nazvana je B.1.1.529 i ima čak 32 mutacije koje bi joj možda mogle omogućiti da izbjegava imunitet stečen cjepivima i prebolijevanjem.

Harries je dodala kako "znanstvenici proučavaju koje javnozdravstvene politike bi mogle ograničiti utjecaj te varijante".

Kako javlja BBC, Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo je putne restrikcije prema Južnoafričkoj Republici i pet susjednih zemalja kako bi ograničili širenje nove varijante.

Britanski ministar zdravstva: Ne znam dovoljno o novoj varijanti, ali moramo biti oprezni

"Još uvijek ne znamo dovoljno o novoj varijanti identificiranoj u Južnoafričkoj Republici, ali moramo biti na oprezu", rekao je britanski ministar zdravstva.

 

Rekao je kako je odluka o zabrani letova iz više afričkih zemalja "mjera opreza kojom pokušavamo zaštititi naše granice."

 

Za sada je sekvenciranjem genoma te varijante identificiran tek mali broj slučajeva, ali stručnjaci ističu da bi ih u opticaju moglo biti mnogo više. Naime, sasvim je moguće da uobičajeni testovi za druge sojeve ne mogu uspješno prepoznati prisutnost te varijante. Svi slučajevi, uključujući i onaj u Hong Kongu, povezani su s Afrikom.

Varijanta B.1.1.529, izdanak je stare varijante poznate kao B.1.1, koja je svojevremeno izazivala zabrinutost zbog toga što je dijelom mogla zaobići imunosni odgovor. Nova ima čak 32 mutacije na proteinu šiljku.

Virolozi cijelo vrijeme identificiraju nove varijante covida, no one često izumru i budu istisnute zaraznijim varijantama. Za virus je važno i da je visoko zarazan i da uspješno izbjegava imunosni sustav.

Iako je riječ o malom broju zaraženih, samo desetak, izvoz virusa u Hong Kong rađa zabrinutost da bi se kroz međunarodna putovanja varijanta mogla proširiti. Lako je moguće da će ponovno biti prizemljeni zrakoplovi, ako se virus nastavi širiti.

Dužnosnici i znanstvenici britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) prate i istražuju ovu varijantu.

Novu varijantu identificirao je Tom Peacock, virolog s Imperial Collegea u Londonu, koji je objavio detalje na forumu za dijeljenje sekvenci i na Twitteru.

"Izvoz varijante u Aziju implicira da bi mogla biti raširenija nego što bi samo sekvenciranje impliciralo. Također, iznimno duga duljina grane i nevjerojatno velika količina mutacija na šiljku ukazuju na to da bi to mogla biti varijanta od stvarne zabrinutosti (predviđa se bijeg od većine poznatih monoklonskih protutijela)."

Profil mutacija na šiljku varijante B.1.1.529 opisao je kao "stvarno grozan" i "užasan".

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO