In memoriam - Vinko Čuljak: Pokrenuo je mnoge procese da se otkrije istina o stradanjima Hrvata u II svjetskom ratu

Datum objave: 24.11.2021   Broj čitanja: 4203
U 72. godini života napustio nas je Vinko Čuljak Mišo, čovjek kojega ćemo pamtiti po neumornom radu za čitave Grude i Hercegovinu.
In memoriam - Vinko Čuljak: Pokrenuo je mnoge procese da se otkrije istina o stradanjima Hrvata u II svjetskom ratu

 

Profesionalac u svakom pogledu, otkočio je brojne procese važne za općinu Grude i Hercegovinu, ali i podnio žrtvu nepravednih progona kada se kao ministar policije u ZHŽ-u usprotivio rušilačkim pohodima na institucije Hrvata u BiH. Čuljak je hrabro stao pred SFOR-ovce i tadašnje međunarodne predstavnike koji su tražili od njega da krene na svoj narod, koji se odupirao upadu u Hercegovačku banku u Grudama i poručio im da će on pod svaku cijenu zaštititi svoj narod. To je i učinio.

Kao predsjednik Povjerenstva za istraživanje i popis grobišta iz II. svjetskog rata i poraća na području općine Grude uvelike je pomogao da se pokrenu brojni procesi koji bi konačno mogli otkriti istinu o stradanjima hrvatskog naroda, kao i njihovim posljednjim počivalištima, a 1301 žrtva, koliko ih je do sada evidentirano, dobila je svoj križ na Groblju mira - Bile.

I brojne su druge Čuljkove zasluge kojima je učinio svoje Grude, Hercegovinu i hrvatski narod boljima, a koje će zasigurno budućim naraštajima pomoći da shvate okruženje u kojem žive i da jednako temeljito poput njega pristupe obrani svog hrvatskog naroda, gdje god se on nalazio.

Ispraćaj dragog nam pokojnika je danas u 15:00 sati, ispred mrtvačnice Gorica - Sovići.

Obitelji i prijateljima upućujemo iskrenu sućut.

Počivao u miru Božjem.


Grude.com

Za ovaj članak komentari nisu dopušteni.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio