Prije 174 godine hrvatski jezik proglašen je službenim

Datum objave: 23.11.2021   Broj čitanja: 312
Hrvatski sabor podsjetio je u utorak kako je na današnji dan, prije 174 godine, hrvatski jezik proglašen službenim umjesto dotadašnjeg latinskog.
Prije 174 godine hrvatski jezik proglašen je službenim

 

Sabor je povijesnu odluku o narodnom jeziku u službenoj uporabi, donio 23. listopada 1847. godine, a u njegovu radu počinje se primjenjivati od 1848. godine, prenosi Fenix Magazin.

 

Na posljednjem staleškome zasjedanju Sabora 1847., Ivan Kukuljević Sakcinski upozorio je narodne zastupnike na potrebu uvođenja službenog jezika u javne službe, a Sabor je na njegov prijedlog donio zaključak o uvođenju hrvatskog kao službenog jezika u javnoj uporabi.

 

Uvođenju hrvatskoga kao službenog jezika prethodila je polustoljetna politička borba, a osobito preporodna nastojanja da se prihvati i primijeni jedinstveni pravopis te prihvati štokavsko narječje kao osnovica jezika u službenoj uporabi.

 

Prvi govor na hrvatskom jeziku u Saboru je održao upravo Kukuljević Sakcinski 2. svibnja 1843., četiri godine prije proglašenja hrvatskog jezika službenim.

 

Taj hrvatski političar, povjesničar i književnik (1816. – 1889.) bio je jedan od nositelja ilirskog pokreta, tj. hrvatskog nacionalnog preporoda. Svoj je život posvetio politici te kulturnom i znanstvenom djelovanju.

 

Kukuljević Sakcinski bio je jedan od sazivača Narodne skupštine koja je 25. ožujka 1848. godine Josipa Jelačića proglasila banom.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio