Biskupiju koja je zabranila necijepljene napustila dva svećenika

Datum objave: 21.11.2021   Broj čitanja: 2584
Zrenjaninska biskupija jedina je u Srbiji u kojoj je bogoslužje dozvoljeno samo cijepljenim svećenicima, a biskup ordinarij mons. Ladislav Német kazao je, na konferenciji za tisak, održanoj 19. studenog u zrenjaninskoj katedrali, da je za njega to "pitanje zdravlja i ljubavi prema bližnjima".
Biskupiju koja je zabranila necijepljene napustila dva svećenika


Német je kazao da je pandemija koronavirusa ostavila trag i u radu Crkve, te da je četvrti val, krajem listopada, dostigao najvišu razinu, s više od 8.000 bolesnika svakog dana (u Srbiji), te da je to dovelo do toga da svatko razmišlja o tome kako život učiniti ljudskijim, boljim i sačuvati zdravlje, što je najvažnije. Biskup je naveo da je odgovoran za vjernike Banata i da je pratio propise koje donosi država, kao i da je i sama biskupija uvela stanovite mjere kojima bi još više očuvala zdravlje vjernika i kako bi se izbjegla mogućnost širenja koronavirusa.

Rekao je i da su uvidjeli da se napose stari vjernici plaše bolesti, te i da je zbog toga mislio da treba napraviti korak više. „Protekle godine donijeta je odluka da nema više forme pričešćivanja na jezik, samo na dlan, da svećenici moraju dezinficirati ruke prije pričesti, te da, kada dolaze u crkvu budu čisti, ali sve to nije pomoglo da se broj zaraženih smanji. Zato sam došao do te odluke, razgovarao sa nekoliko svećenika i mogu reći da su svi svećenici koji pripadaju Zrenajninskoj biskupiji primili cjepiva, najmanje dvije, a neki i po tri doze, kao i ja što sam” rekao je Német.

Kazao je da na početku na to nije bilo sasvim pozitivnih reakcija svećenika, ali da su sada svi oni, kao i djelatnici koji rade za tu biskupiju to učinili. “Dvojica svećenika koji ne pripadaju našoj biskupiji, ali su djelovali na našem terenu, župnik iz Novog Kneževca (János Sóti SJ) i kapelan, pomoćni svećenik koji je bio u Zrenjaninu (vlč. Arnold Lukács, svećenik Subotičke biskupije), nisu htjeli primiti cjepivo, te su se i vratili u svoj zavičaj”, kazao je Német.

Istaknuo je da svaka biskupija može donijeti svoju odluku, jer je ustrojstvo Katoličke crkve takvo da svaku biskupiju vodi biskup koji je odgovoran za cijeli život zajednice, te može donositi odluke o pitanjima koja nisu stvari vjere i morala. “Za mene je ovo pitanje zdravlja, pitanje ljubavi prema bližnjima, jer ako tako malom stvari, kao što je cjepivo, mogu pomoći da svi živimo mirnije, zašto ne bismo to učinili”, kazao je.

Rekao je da je to pitanje o kojem svako, po svojoj savjesti, mora djelovati. Biskup je naveo da je i prigodom ulaska u Vatikan morao pokazati potvrdu o cijepljenju i da mu je objašnjeno da nitko tamo ne može raditi ukoliko nije cijepljen, prebolio covid ili pak posjeduje negativan antigenski test. Kazao je i da biskupije u Njemačkoj počinju uvoditi to pravilo, kao i biskupije u Americi. “Za mene je to pitanje dokle ide sloboda jednog čoveka protiv zajedničkog dobra jednog društva i ono što je idući stupanj odgovornosti jest da pogledamo naše bolnice. Naši liječnici i drugo osoblje ne mogu ni spavati”, dodao je on.

Konferencija za medije sazvana je nakon što je zrenjaninski biskup u „Uredbi o covidu-19“ objavljenoj u izdanju biskupijskih Okružnika za listopad, odlučio da svećenicima, đakonima, pastoralnim djelatnicima i službenicima u Zrenjaninskoj biskupiji i njezinim ustanovama, odredi rok do 15. listopada dostave certifikate o bar jednom cijepljenju ili dokaz o oporavku od covida, a rok za dostavljanje drugog certifikata bio je 15. studenog. Kako se navodi u Okružnici, onima koji nisu poštivali uredbu, od 1. studenog je  zabranjen rad sa ljudima i služenje sakramenata, a takve osobe bile su dužne napustiti zgrade Biskupije i radna mjesta do 15. studenog. Nakon ove odluke, u vjerničkoj javnosti, te među klerom drugih biskupija i pojedinim redovnicima su se čula osporavanja iste, a na društvenim mrežama pozivi za molitvu za banatske svećenike koji se nisu cijepili.

ika.hkm.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • ......21.11.2021 22:43 sati
    Bože moj budi ti nama u pomoći, a i ovi neznaju šta čine
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO