Kroz set zakona FBiH želi postati oaza za ulaganje

Datum objave: 16.11.2021   Broj čitanja: 620
Predviđen je i obrtni registar kao informacijski sustav za upravljanje procesom registracije i obradu podataka o obrtima..
Kroz set zakona FBiH želi postati oaza za ulaganje

 

ala i srednja poduzeća, kao i obrti općenito, sve su više prepoznati i u BiH kao nositelji gospodarskog razvoja i oporavka, a sukladno tomu, razine vlasti u zemlji donose ili planiraju donijeti određena zakonska rješenja kako bi stvorile povoljnije poslovno okružje - ono koje će omogućiti veći broj investicija, piše Večernji list BiH

 

Ubrzanje registracije

U Federaciji BiH u posljednjem je razdoblju poduzeto nekoliko koraka koji za cilj imaju olakšavanje poslovanja obrtnicima i poduzetnicima, a jedan od njih je rješavanje blokade za imenovanje Komisije za vrijednosne papire, kao i donošenje Zakona o obrtništvu i srodnim djelatnostima. Navedeni zakon važan je zato što omogućuje vanjskotrgovinsko poslovanje obrtnika te ukida podjelu obrta na vezane i posebne obrte, čime je prvi put omogućeno obavljanje pojedinih vrsta obrta i bez stručne spreme, koja je velikim dijelom sprečavala osobe, posebno mlade ljude, registrirati željeni obrt, a bez nepotrebnih administrativnih prepreka. Istodobno, skraćena je procedura i pojednostavljena registracija obrta, a omogućeno je i pribavljanje dokumentacije po službenoj dužnosti, a navedeno će, očekuje se, otvoriti vrata svima onima koji su imali dobru poslovnu ideju da je brže i jednostavnije realiziraju.

 

Predviđen je i obrtni registar kao informacijski sustav za upravljanje procesom registracije i obradu podataka o obrtima, kojim će upravljati FMRPO, a koji će sadržavati i podatke o obrtnicima i osobama koje obavljaju srodnu djelatnost i domaću radinost te, što je najvažnije, čiji je upis obvezan u skladu s ovim zakonom.

 

 

Poduzetničke zone

Istodobno, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH donosi prijeko potrebno ubrzanje procedure registracije biznisa u ovom entitetu, a što će značiti i otklanjanje brojnih prepreka u kontekstu brže realizacije investicijskih procesa. No, na tomu se neće stati jer Federacija ima spremno i rješenje o poduzetničkoj infrastrukturi i slobodnim zonama, gospodarskim društvima, posredovanju nekretnina, faktoringu, poticanju razvoja malog gospodarstva, elektroničkom potpisu...

 

Ipak, jasno je kako je veliki broj obrtnika pretrpio ekonomske štete uslijed pandemije, a sukladno tomu, pokušava im se pomoći izravnim financijskim mjerama, pa je tako Vlada nedavno donijela uredbu o mjerama financijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH, kojom je za te namjene osiguran iznos od 60,000.000 KM.

 

Cilj dodjele ove financijske pomoći korisnicima je očuvanje radnih mjesta i osiguranje potpore likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije, a pritom treba navesti kako ukupan iznos pomoći po jednom korisniku za obrte i ostale samostalne djelatnosti iznosi maksimalno 30.000 KM. Uz istodobno jačanje zakonodavnog okvira, daljnje unapređenje ambijenta za razvoj obrtništva može biti i način za privlačenje novih investicija, kako domaćih tako i inozemnih.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio