Na Borongaj stiže najjače hrvatsko superračunalo

Datum objave: 15.11.2021   Broj čitanja: 627
Dovršeni su radovi na novom podatkovnom centru Hrvatskog znanstvenog oblaka HR-ZOO u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj.
Na Borongaj stiže najjače hrvatsko superračunalo

 

Druga zagrebačka lokacija za SRCE, moderno je izgrađen i opremljen podatkovni centar na ukupnoj površini od 1.317 kvadrata i s kapacitetom od preko 60 informacijsko komunikacijskih ormara (IKT). Paralelno uz dovršetak radova na novoj zagrebačkoj adresi za superračunalo Isabella koje je preseljeno iz centrale SRCA i tek planirane resurse, dovršavaju se podatkovni centri u Osijeku, Rijeci i Splitu. Pri tome će centri u ostalim gradovima biti u već postojećim prostorima te se neće graditi nove zgrade, piše VIDI.

 

Najveći od podatkovnih centara HR-ZOO-a je podatkovni centar koji se nalazi u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj na adresi Borongajska cesta 83f. Prostire se na 1.317 m2, a kapacitet mu je više od 60 IKT ormara za poslužitelje. U prostoru računalne hale trenutno se nalazi 20-ak IKT ormara, a do kraja 2022. godine u prostoru računalne hale biti će smješteni napredni IKT resursi za koje su nedavno potpisani ugovori o nabavi.

Specifikacije podatkovnog centra

Nova zgrada na Borongaju rađena je kako bi zadovoljila Tier 2 specifikacije. Što se tiče hlađenja, kao ključne komponente modernog data centra, podatkovni centar na Borongaju podijeljen je u „toplo-hladne zone“ na način da je prostor s toplim zrakom koji „ispuštaju“ poslužitelji fizički odvojen od ostalog prostora čime se ostvaruje ušteda na električnoj energiji.

 

U cilju osiguranja energetske učinkovitosti i uštede električne energije koristi se „free cooling“ sustav hlađenja koji omogućava da se u zimskim periodima za hlađenje rashladnog medija koristi vanjski zrak, zbog čega ne mora raditi rashladni agregat, što pozitivno utječe na smanjenje troškova električne energije.

Podatkovni centar napaja se iz dvije različite elektroenergetske grane kako bi se postigla višestruka razina sigurnosti napajanja. Snaga elektroenergetskog priključka je 1.100 kW, s mogućnošću povećanja za 600 kW. Kao pričuvni izvor napajanja električnom energijom ugrađeno je agregatsko postrojenje snage 1.250 kVA.

Sustav hlađenja potpuno je redundantan i izvedena su dva dvostruka, potpuno neovisna cjevovoda, sa svojim izmjenjivačima i frekventno reguliranim pumpama u strojarnici.

Rashladnu energiju osiguravaju tri rashladnika vode od 250 kW u N+1 konfiguraciji.

Brza mreža

Podatkovni centar povezan je brzom optičkom vezom. Optički kabeli ulaze u objekt iz dvije neovisne trase. Između podatkovnih centara HR-ZOO-a uspostavlja se mrežna infrastruktura koja osigurava povezivanje podatkovnih centara u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu kapacitetima od 100 Gbit/s. Osim širokopojasne okosnice znanstvenog i akademskog oblaka HR-ZOO spojem na čvorišta mreže GEANT na dvije lokacije u Zagrebu osigurat će se povezivanje nacionalne e-infrastrukture s e-infrastrukturama u Europi i svijetu. Lokacije podatkovnih centara povezane su poštujući principe robusnosti tako da svaki element mreže ima redundanciju, čime se osigurava pouzdanost, ali i skalabilnost.

Protupožarni sustav namijenjen za gašenje vatre – Novec 1230, ekološki je plin koji radi po principu „gušenja“ vatre. Sve tehničke sobe s poslužiteljima imaju senzore koji detektiraju plamen i tada kreću s ispaljivanjem, odnosno gušenjem vatre.

 

Osim različitih detektora i senzora pokreta, cijeli je prostor iznutra i izvana pod videonadzorom, a ulazna vrata su sigurnosna. Svi tehnički sustavi su izvedeni u redundanciji čime se osigurava njihova neprekinutost rada, a time i neprekinutost usluga iz kataloga HR-ZOO krajnjim korisnicima.

Osim trenutačnih 36 instaliranih ormara, postoji prostor za još jednu grupu rackova, a posebno mjesto ostavljeno je za novo superračunalo koje je u procesu nabave.

 

"Na godinu je dvadeseta godišnjica od nabavljanja računalnog resursa Isabella i instalirat ćemo novo superračunalo. Još uvijek ne znamo koje, ali znamo da će ga isporučiti tvrtke Storm i SNT.

Superračunalo treba biti energetski učinkovito, pa smo imali zahtjev da bude vodeno hlađeno do 90%. Prema našim nabavnim specifikacijama računalo će imati snagu preko 1 petaflopsa, a mislim da ćemo ukupno dobiti 1,2 petaflopsa snage, što znači da će ovo biti najjači računalni resurs u Hrvatskoj"- rekao nam je Ivan Marić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra.

 

Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO iznosi gotovo 200 milijuna kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 %, dok je preostalih 15 % osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio