Hrvatska od jučer ima preko 60 posto cijepljenih

Datum objave: 14.11.2021   Broj čitanja: 1286
Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio je da je jučer postavljen novi jesenski rekord u prvim dozama - cijepilo se 28.170 osoba, od kojih je 19.198 primilo prvu dozu.
Hrvatska od jučer ima preko 60 posto cijepljenih


Drugu dozu primilo je 2.359 osoba a treću 6.613 osoba. Ukupan broj osoba koje su od početka cijepljenja primile prvu dozu iznosi 2.043.475 što je 50,35% ukupne populacije. Od cijepljenih, 2.022.551 odrasle su osobe čime udio cijepljenih odraslih iznosi 60,18%.

"Zahvaljujem svim našim sugrađanima koji su se odlučili cijepiti te i sve ostale pozivamo na cijepljenje. Sada možemo zaključiti da je više onih koji su se cijepili nego onih koje se još nisu odlučili na taj korak. Posebno pozivamo na cijepljenje sve one s kroničnim bolestima. Liječnike na punktovima građani često pitaju mogu li se cijepiti s obzirom na bolesti koje imaju te s obzirom na prethodne alergijske reakcije. Kronične bolesti su upravo razlog za prioritetno cijepljenje: ako imate kronične bolesni, tim više se trebate odmah cijepiti. Ako niste sigurni, ponesite svoju medicinsku dokumentaciju na cijepljenje. Na svakom punktu za cijepljenje je liječnik koji će na licu mjesta prije samog cijepljenja proučiti o čemu se radi. Vezano uz alergije, čak i teža prethodna alergijska reakcija na lijekove u velikoj većini slučajeva samo zahtijeva da se osoba nakon cijepljenja malo duže zadrži na cjeplištu pod nadzorom liječnika (30 minuta umjesto 15 minuta). Alergije na hranu i pelud nisu važne kod cijepljenja i svi se mogu cijepiti. Zdravstvene prepreke (kontraindikacije) za cijepljenje zbog kojih se osoba nikako ne može cijepiti ima izrazito mali broj osoba, manje od 2 posto populacije sudeći po zemljama u kojima je cijepljeno više od 98% populacije", istaknuo je ravnatelj HZJZ-a izv.prof.dr.sc. Krunoslav Capak.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO