U Njemačkoj je godinama zarađivala novac, uplaćivala ga u banku u Hrvatskoj pa joj bankarica s računa skinula 150.000 eura

Datum objave: 13.11.2021   Broj čitanja: 26360
Hrvatici s njemačkom adresom djelatnica banke je s računa skinula 150.000 eura, piše Slobodna Dalmacija.
U Njemačkoj je godinama zarađivala novac, uplaćivala ga u banku u Hrvatskoj pa joj bankarica s računa skinula 150.000 eura

 

Splićanka koja je na pragu 70-tih godina i već desetljećima živi u Njemačkoj, a u Hrvatsku dolazi ljeti, bila je klijentica bivše Splitske, danas OTP banke.

 

U jednoj njihovoj poslovnici imala je otvorene račune, devizni i žiro, na koje bi kada bi tijekom dva ljetna mjeseca boravila u rodnom gradu polagala ne baš male svote novce. Nakupilo se tako kroz godine preko 150 tisuća eura što štednje, što na kunskoj partiji.

 

I onda u rujnu ove godine doživljava – šok! Na svojim računima zatiče svega 2 tisuće eura. Krađa se možda ne bi ni otkrila da poslovnica zbog ljetnog radnog vremena nije bila zatvorena i klijentica se zaputila u drugu.

 

– Posljednjih 10 godina koristila sam istu poslovnicu jer mi je bila najbliža mjestu boravka kada sam u Splitu, ali i radi poznanstva sa zaposlenicom banke R.B.. Ona me i savjetovala da novac držim kao oročenu štednju, kao i sve što bi naknadno polagala. Uvijek bi i tražila svoju bankaricu, koja mi je davala informaciju da je stanje računa onakvo kakvo bi trebalo biti obzirom na uplate i kamatnu stopu. Imala sam povjerenje u nju, tako da mi nije bilo ni sumnjivo što mi banka na adresu barem jednom godišnje nije slala izvode s računa. Lagala me je, a to ne bi ni otkrila da se nije poklopila ova slučajnost sa skraćenim s radnim vremenom – otkrila je opljačkana žena za Slobodnu Dalmaciju.

 

Čim se pribrala od otkrića da su joj računi temeljito počišćeni u drugoj poslovnici zatražila je ispis svih transakcija godinama unatrag. Dobija ih samo za tekuću 2021. godinu i shvaća da je u lipnju, dan prije i poslije blagdana Tjelova, s računa skinuto 13 i 19 tisuća eura. Uvid u ostale godine ne dobija zbog, kako joj je objašnjeno, statusne promjene koja se u međuvremenu dogodila između SB i OTP i činjenice da su isplatnice pohranjenje na mikrofilmovima.

 

Kako se bližio kraj radnog vremena, iduće jutro odlazi u sjedište banke u West Gateu.

 

– Prvo što me iznenadilo jest da se postupak prijave ovakve vrste nezakonitih radnji vodi kao prigovor na uslugu banke. Ipak, od njih sam dobila izlist transakcija i dan poslije nadopunila prigovor popisom svih isplata za koje sam u tom šoku ustanovila da su sporne. Radilo se o više desetaka transakcija kroz sve te godine i iznosom od oko 150 tisuća eura. Novac je podizan uvijek u vrijeme kada ja nisam bila u Hrvatskoj- Isti dan sam i doznala da je bankarica udaljena iz službe – rekla je opljačkana žena.

 

Krajem rujna žena je Državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv R.B. i nepoznatog/nepoznatih počinitelja, uvjerenja da ona sve sama nije mogla uraditi bez pomagača. Osim toga, vjerovala je da će banka i pravna država sve brže odraditi.

 

– Meni je do danas vraćeno samo tih 32 tisuće eura, ukradenih tijekom ove godine. Ostalo ništa, ni centa, odnosno lipe. Navodno idu godinu po godinu, treba čekati da se provjeri svaka sporna transakcija, ali ni približno ne znajući kada će to biti završeno. Šokiralo me što sam čula u razgovoru s jednom zaposlenicom, a to je da banka u ovakvim slučajevima nema vještaka grafologa, nego golim okom sami procjenjuju je li potpis krivotvoren. Što je još gore, ja nemam nikakvu mogućnost dobiti od OTP banke informaciju u kojoj su fazi. Sve sam to krvavo i pošteno zaradila, a i žena sam u godinama, tako da moje crpljenje curi – ne krije ogorčenje.

 

U međuvremenu je doznala i da nije jedina žrtva pohlepne bankarice. Ima saznanja za još najmanje jedan sličan slučaj.

 

U policiji bez komentara

O cijelom slučaju novinari Slobodne Dalmacije su se raspitali  i u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, s naglaskom u kojoj su fazi istražne radnje, odnosno jesu li već poduzeti neki konkretni koraci, pogotovo što u svom redovitom dnevnom biltenu do sada nisu objavili ni riječi.

 

– Poštovani, u odnosu na Vaš upit obavještavamo Vas da sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka nismo u mogućnosti odgovoriti na upit – poručili su iz splitske policije.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO