RODITELJI IZ PAKLA: Dječaka držali u samici, izgladnjivali, udarali, zlostavljali

Datum objave: 12.11.2021   Broj čitanja: 1321
Županijsko tužiteljstvo Zeničko dobojske županije podiglo je 4. studenoga ove godine optužnicu protiv supružnika Amire i Haruna Smolo iz Visokog zbog produženog kaznenog djela nasilje u obitelji s produženim kaznenim djelom zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika.
RODITELJI IZ PAKLA: Dječaka držali u samici, izgladnjivali, udarali, zlostavljali

 

- Općinskom sudu Visoko podnesen i prijedlog za produženje mjere pritvora prema optuženim jer postoje naročite okolnosti koje ukazuju da će optuženi ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, te da će ponoviti krivična djela / pritvorski razlog iz člana 146. stav 1. točka b) i c) ZKP F BiH)/. Odlučujući o podnesenom prijedlogu za određivanje pritvora, Općinsku sud Visoko je dana 09.11.2021.godine, rješenjem produžio pritvor S. H. i S. A. do 09.05.2022.godine, iz pritvorskih razloga iz člana 146. stav 1. točka b) i c) ZKP F BiH. navedeno je u priopćenju Tužiteljstva ZDŽ objavljenom na njihovoj internetskoj stranici.

Prema navodima iz optužnice, u čijem činjeničnom opisu su navedena imena oca i maćehe, stoji da je malodobni dječak živio u zajedničkom kućanstvu, a u periodu od 25. 9. 2017. do 8. 9. 2021. godine supružnici su grubo zanemarili svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja oštećenog, svjesni da će takvim nasiljem ugroziti mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost oštećenog te da tako zanemaruju funkciju zbrinjavanja i odgoja dječaka.

U optužnici se navodi da su dijete kažnjavali kada bi uradio nešto što im nije odgovaralo tako što ga je otac H. udarao kaišem, a osumnjičena pastorka A. muhalicom i čupala ga rukama za kosu. NN osobe su ove radnje prijavile 8. rujna 2021. godine Policijskoj stanici Visoko te je službenica JU Centar za socijalni rad Visoko dijete zatekla u mjestu Buzić Mahala, u kući koja nije uvjetna za život, bez struje, a iz koje nije moglo izaći, jer su ulazna vrata bila zaključana i ključ je bio kod majke.

Dječak je bio u sobi koja je bila dodatno osigurana metalnim lancem, gdje nije mogao obavljati ni fiziološke potrebe, osim u tutu, koju nije imao gdje istresti. Navodi se da se u sobi zbog toga osjećao nesnosan smrad, zagušljivost, a dječak je bio iscrpljen, gladan, žedan i umoran.

- Kada je i na mjestu događaja utvrđeno da je oštećeni tu sam boravio, dok su osumnjičeni i njihovo zajedničko malodobno dijete (rođeno 2019. godine) živjeli u odvojenoj kući - ljetnoj kuhinji, koja je uvjetna za stanovanje, i tako oštećenog ostavljali bez hrane, vode i drugih osnovnih potrepština za život i samo bi ga povremeno puštali da izađe iz te sobe, pa kada bi oštećeni kradom ponekad uzeo hranu iz prostorija koje oni koriste ili uradio nešto što im nije odgovaralo, tukli su ga optužujući ga da krade od njih i da ne sluša, a kada su primijetili da netko od susjeda donosi oštećenom hranu kada su oni odsutni, koju je primao kroz prozor, osumnjičeni H. S. je zakovao prozor, kako bi spriječili oštećenog da otvara prozor i uzima hranu, navodi se u optužnici.

- Usred čega je kod oštećenog zbog dugotrajne izloženosti stresnim i traumatskim događajima unutar obitelji u vidu lošeg postupanja prema istom, emocionalnog i tjelesnog zanemarivanja od strane osumnjičenih, koji ukazuju na ekstremne oblike odbacivanja, brutalnosti, zanemarivanja i zlostavljanja, dovelo do narušavanja zdravlja, a što je utvrđeno psihološko-psihijatrijskim vještačenjem oštećenog, nakon što je istom posredstvom policijskih službenika i službenika JU Centra za socijalni rad Visoko pružena zdravstvena pomoć u JU Dom zdravlja Visoko i JU Kantonalna bolnica Zenica i oštećeni izmješten na sigurno mjesto - stoji i činjeničnom opisu optužnice.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio