Građani BiH sve više štede

Datum objave: 01.11.2021   Broj čitanja: 976
Štednja građana BiH iz godine u godinu sve je veća.
Građani BiH sve više štede


U odnosu na prošlu godinu veća je za čak 1,15 milijardi KM. Da čuvaju novac u bankama građane ne sprečavaju ni niske kamate na štednju.

Usprkos rekordnoj štednji, imajući u vidu najnoviji val poskupljenja i primanja većine građana, relativno je mali broj onih koji uspiju svakog mjeseca ostaviti nešto novca sa strane, javlja BHRT.

 

Razloga za sve više novca, koji se u vidu štednje drži u bankama i koji je dostigao gotovo 42 posto DBP-a, ima nekoliko. Glavni su, po mišljenju ekonomista, zabrinutost građana zbog globalne krize, sigurnost novca u bankama, ali i neodostatak ideja za ulaganje u biznis. Umjesto da se investira u gospodarstvo, veliki iznos novca beskorisno leži u bankama.

 

Igor Živko, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Mostar kaže kako to govori da mi kao građani BiH zapravo jako dobro rezoniramo odnosno percipiramo potrebu štednje.

 

"Štednja je svakako uvjetovana neizvjesnošću o situaciji odnosno ekonomske pozicije u kojoj se nalazi zemlja. Pa se te strane uvijek imamo jedan dio novca koji štedimo.", pojšnjava Živko.

 

Aleksa Milojević, direktor Ekonomskog instituta Bijeljina ističe kako novac neće u gospodarstvo, nego hoće u banke na beznačajnu štednju čak i na negativne kamate.

 

"Razlog je što vlada puna zaštita novca u bankama. Što čvrst devizni tečaj čuva vrijednost novca i ljudi i ne pitaju za kamatu nego pitaju samo za sigurnost uloga.", navodi Milojević.

 

Svjetski dan štednje obilježio se u nedjelju, 31. listopada, a tog datuma se obilježava još od davne 1924. godine, kada su se u Milanu sastali predstavnici svjetskih štednih ustanova u namjeri da pronađu izlaz iz krize koju je prouzročioo Prvi svjetski rat.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO