Nogomet ili košarka? Što je popularnije u Hrvatskoj?

Datum objave: 26.10.2021   Broj čitanja: 1280
Danas se često mogu čuti mišljenja kako su uvjeti za sport u bivšoj državi bili bolji.
Nogomet ili košarka? Što je popularnije u Hrvatskoj?

 

Međutim, ako izuzmemo košarku, rezultati uglavnom govore da je samostalna Hrvatska u kratko vrijeme postala uspješnija u većini sportova. Što se tiče popularnosti, dovoljno je pogledati usporediti širinu ponude za nogomet i za košarku koje nude sportske kladionice u Hrvatskoj

Jugoslavija vs Hrvatska

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je Jugoslavija imala pet puta više stanovnika nego što Hrvatska sada ima, možemo se složiti da to nije mala prednost. Pored brojčanog stanja, čini se i da je bivša država više fokusa stavljala na sport. Još ako pored toga uzmemo u obzir i činjenicu da je u ono vrijeme konkurencija na svim frontovima bila manja, složit ćemo se da je bilo teško očekivati da hrvatski sportski uspjesi nadmaše jugoslovenske.

No stanje neočekivano naginje na stranu Hrvata. Dva svjetska postolja u nogometu, najveći trofej u tenisu - Davis Cup, strelovit uspon i ostanak u vrhu svjetskog rukometa su stvari o kojima se prije moglo samo sanjati.

Činjenica da je vjerojatno jedini sport u kojem je Jugoslavija ostala dosta uspješnija od samostalne Hrvatske - košarka. Srbi su uvijek bili talentirani košarkaši, a taj su talent znali i usmjeriti pravim metodama i sustavnim razvojem. Oni su i učili Hrvate košarci, za razliku od drugih sportova gdje su Hrvati učili od zapadnih zemalja. Međutim, Srbi su ostali neko ime u košarci, dok Hrvati dugo nemaju zapaženog uspjeha.

I kolektivno je mišljenje to da nas Srbi nisu naučili kako stvoriti razigravača. Hrvatska se kroz većinu povijesti bori s nedostatkom kvalitete na poziciji playmakera. A bez njega nema ni organizacije igre pa i sve ostalo pada u vodu.

Sustav

Nažalost, za razliku od nogometa, izgleda da hrvatska košarka nema dobar sustav i da ju ne vode sposobni ljudi. Ne možemo drugačije objasniti činjenicu da hrvatska država, koja uspješno stvara kvalitetne individualce u svim sportovima, toliko godina nije napravila vrhunskog playmakera.

S druge strane, u sportu nad sportovima imamo igrače koji su krema svjetskog nogometa. Hrvatska je poznata, priznata i bitna na svjetskoj nogometnoj karti, dok se u košarci, iako je i dalje u top 10 svjetskih sila, sve više uspoređuje s nacijama koje do jučer nisu igrali košarku nego s pravim svjetskim košarkaškim silama.

Iako košarka ima svoje zagrižene navijače, teško se oteti činjenici da je nogomet mnogo popularniji. Možda je to i začarani krug. Možda se sve više djece okreće nogometu umjesto košarci jer smo tu puno uspješniji. To je možda problem, što je zapravo bazen potencijalnih košarkaša malen, i onda je teško očekivati neku klasu. No, nada umire posljednja.

Dok ste još tu, imamo nešto za vas: ako volite okušati sreću u online igrama, na sljedećoj poveznici možete naći dosta korisnih informacija: https://chat.hr/koje-sve-vrste-bonusa-postoje-u-online-casinima-i-kako-ih-iskoristiti/

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio