Hoće li stati autobusi?

Datum objave: 26.10.2021   Broj čitanja: 698
Svakodnevno na svjetskom i domaćem tržištu rastu cijene goriva i drugih energenata pa tako cijena goriva po litru doseže i 2,3 KM.
Hoće li stati autobusi?

 

Ovaj problem pogodio je i prijevoznike koji kažu da će, ukoliko im država ne pomogne, morati masovno gasiti autobuske linije, ali i tvrtke. To direktno znači i otpuštanje radnika.

Predsjednik Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Dejan Mijić kazao je da Vijeće ministara treba donijeti privremenu odluku da se u narednih šest mjeseci suspendiraju sve akcize i cestarine na cijenu goriva koje imaju prijevoznici u javnom prijevozu putnika.

 

- Prijevoznici u javnom prijevozu plaćaju 70 feninga dažbina po litru plaćenog goriva - 30 feninga akciza po litru, za održavanje puteva se izdvaja 15 feninga, kao i cestarina za autoceste, koja košta između 25 i 40 feninga, u ovisnosti od vrste goriva. U javnom prijevozu postoje vozila koja nikada ne izađu na autoceste pa je neshvatljivo da netko plaća tu cestarinu i taj namet treba trajno ukinuti, pa bi prijevoznici u budućnosti mogli sniziti cijene karata - rekao je Mijić za Avaz.

 

Prema njegovim riječima, problemi u javnom prijevozu putnika krenuli su s pojavom pandemije koronavirusa u zemljama zapadne Europe, a onda su stigli i do BiH, kada nekoliko mjeseci nije ni bilo javnog prijevoza.

 

- Situacija se nije popravila ni 16 mjeseci kasnije. Putnici se nisu vratili u javni prijevoz, jer se ljudi i dalje boje pandemije. Nadležni organi u BiH nisu dali nikakvu pomoć prijevoznicima u javnom prijevozu, nisu se odazvali ni na sastanke, a problem se usložnjava raznim poskupljenjima - zaključio je Mijić.

 

Potpredsjednik Udruženja prijevoznika Saudin Parić naglasio je da se prijevoznici susreću i s problemom nedostatka radne snage, odnosno odlaskom vozača u zemlje regije i EU zbog većih primanja, te je pozvao da se kroz smanjenje doprinosa na plaće omogući prijevoznicima da povećaju primanja radnika.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • lp26.10.2021 11:48 sati
    Otkad je Transport Vranješ u Grudama ne sekiram se. Putovala. Izvrsna usluga i sve preporuke.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio