PROSVJEDNICI UPALI U OHR: Poslali poruke DODIKU, ČOVIĆU I IZETBEGOVIĆU

Datum objave: 25.10.2021   Broj čitanja: 2106
Tijekom današnjih prosvjeda u Sarajevu građani su poručili da od Schmidta očekuju konkretne poteze i odgovore, a ne diplomatske.
PROSVJEDNICI UPALI U OHR: Poslali poruke DODIKU, ČOVIĆU I IZETBEGOVIĆU

 

Sejda Ćatić, jedna od organizatorica, u obraćanju okupljenima je kazala da se u jednom demokratskom društvu žrtvuje sloboda čovjeka.

Obraćajući se međunarodnim dužnosnicima, a zatim Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću, kazala je da "nisu svi Bošnjaci za SDA, niti su svi Srbi za SNSD, niti su svi Hrvati za HDZ te da se građani BiH nikada nisu izjasnili o Daytonskom sporazumu, prenosi Klix.ba.

Članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku je poručila da građani neće dozvoliti rušenje institucija BiH koje inače koristi kao privatnu svojinu i u njima pravi cirkus, lideru HDZ-a Draganu Čoviću da blokadama ugrožava sve građane, a Bakira Izetbegovića je javno pitala tko ugrožava egzistenciju ljudi diljem Bosne i Hercegovine te ga je pitala kada je obišao povratnike u RS-u.

Ćatić je rekla da građani ne sudjeluju u odlukama od interesa za građane i da zahtijevaju da svatko može biti biran i izabran u cijeloj BiH.

Od Schmidta traže odgovore na pitanje zašto ne koristi bonske ovlasti, prema kojima može smijeniti dužnosnike koji krše zakone i krše Daytonski sporazum te su podsjetili da je Milorad Dodik 2018. godine po preuzimanju funkcije u Predsjedništvu BiH položio zakletvu, ali da on već dugo negira postojanje BiH, ne poštuje Ustav BiH, ne štiti ljudska prava i slobode građana te krši Daytonski mirovni sporazum i zakonom preuzete obaveze.

Na prosvjedima su bili i građani iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, koji su skandirali "Nikad više robovi", "Dolje poglavice", "Vratite ukradeno", "Država je naša", "Institucije nisu privatne prćije"...

Na prosvjedima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu skupina nezadovoljnih građana je digla glas protiv rušenja ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine te poručila visokom predstavniku međunarodne zajednice da počne raditi svoj dobro plaćeni posao ili napusti BiH.

Prosvjednici traže od OHR-a zabranu političkog djelovanja za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednicu RS-a Željku Cvijanović, predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića i sve one koji vrše napade na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Patriota25.10.2021 14:40 sati
    Ajde plaćenici Nikšićevi, Komšićevi i Bakirovi nemojte KAKIT.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO